Η Ευρώπη δεν υποστηρίζει όσο θα έπρεπε έργα όπως ο Κάθετος Διάδρομος Φυσικού Αερίου σύμφωνα με την Τεοντόρα Γκεοργκίεβα, Εκτελεστική Διευθύντρια της ICGB, της εταιρείας που διαχειρίζεται τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου IGB. Επιπλέον, η Γκεοργκίεβα, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Gas Infrastructure Europe (GIE) επισήμανε τη σημασία τέτοιων έργων για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία, δεδομένης της επικείμενης λήξης της συμφωνίας διαμετακόμισης αερίου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά και των πρακτικών dumping που χρησιμοποιεί η Τουρκία, η οποία λειτουργεί ως σημαντικός κόμβος, μεταφέροντας αέριο από τη Ρωσία προς την Ευρώπη. Μάλιστα, ειδική αναφορά έγινε και στη σημασία της έναρξης λειτουργίας του FSRU στην Αλεξανδρούπολη ως προς την ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία της περιοχής.
Συγκεκριμένα, η Γκεοργκίεβα τόνισε πως το φυσικό αέριο είναι κρίσιμο για την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών, κάτι που ήταν γνωστό ήδη πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022. Επίσης, όπως είπε, η Ευρώπη έχει υψηλούς και αυστηρούς στόχους, όπου το αέριο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως η τέλεια και μοναδική γέφυρα προς την ενεργειακή μετάβαση. Συνεχίζοντας, ανέφερε πως πρέπει να ληφθούν γρήγορα μέτρα για να ξεπεράσουμε την κατάσταση της εξάρτησης από τη Ρωσία στην ενέργεια. Οι γεωπολιτικές δυναμικές παραμένουν υψηλές και υπάρχει το ερώτημα για πόσο καιρό το LNG θα είναι ανταγωνιστικό ώστε να καλύπτει τη ζήτηση στην Ευρώπη.
Η Γκεοργκίεβα έκανε μια σύντομη ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων που επηρεάζουν κυρίως τη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη. Από τη μια πλευρά, είπε, έχουμε το άνοιγμα του FSRU στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο είναι πολύ θετικό. Από την άλλη, όμως, υπάρχει έντονος ανταγωνισμός από την Τουρκία. Ένας προβληματισμός που υφίσταται είναι οι επιπτώσεις για την Ευρώπη από τη δημιουργία ενός hub αερίου στην Τουρκία, η οποία μπορεί να ασκήσει πρακτικές dumping στη ΝΑ Ευρώπη, που ήδη υποφέρει από αυτές, και να προσφέρει αέριο σε πιο χαμηλές τιμές. Αυτό, λοιπόν, παίζει ρόλο στην ανταγωνιστικότητα του LNG και στην ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία.
Η ΝΑ Ευρώπη θα έχει πιο αργό ρυθμό μετάβασης από τη Δυτική Ευρώπη
Η Γκεοργκίεβα ανέφερε, επίσης, πως η ΝΑ Ευρώπη θα έχει πιο αργό ρυθμό ως προς την ενεργειακή της μετάβαση σε σχέση με τη Δυτική Ευρώπη, κάτι για το οποίο θα πρέπει να είναι όλοι έτοιμοι. Αυτό θα συμβεί για μια σειρά από λόγους, όπως για παράδειγμα επειδή δεν υπάρχει προς το παρόν αρκετή παραγωγή καθαρού υδρογόνου στη ΝΑ Ευρώπη, δεν υπάρχουν αρκετοί πελάτες και βιομηχανίες και θα πρέπει να υπάρξουν περισσότερα κίνητρα. Ταυτόχρονα με αυτήν την κατάσταση, υπάρχει και η επικείμενη λήξη της συμφωνίας διαμετακόμισης αερίου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η οποία θα επιφέρει προβλήματα σε χώρες όπως η Αυστρία και η Σλοβακία. Η Γκεοργκίεβα αναρωτήθηκε αν, ως Ευρώπη, προωθούμε ή όχι έργα όπως ο Κάθετος Διάδρομος, όπου, μέσω του LNG που θα προέρχεται από τις υποδομές της Ελλάδας, θα μπορούμε να στέλνουμε αέριο προς την Ουκρανία και την Ουγγαρία.
Όπως επισημάνθηκε και στην αρχή, η Εκτελεστική Διευθύντρια της ICGB δήλωσε πως δεν υπάρχει τόση υποστήριξη πλέον από την Ευρώπη για τέτοια έργα. «Ξέρουμε ότι η ενεργειακή μετάβαση είναι απαραίτητη, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε την κατάσταση αυτή. Πρέπει να έχουμε στόχους που οδηγούν σε ένα προσιτό μέλλον. Το αέριο θα συνεχίσει να παίζει ζωτικής σημασίας ρόλο για τη μετάβαση από τον άνθρακα», πρόσθεσε. Κλείνοντας, η Γκεοργκίεβα κατέληξε πως υπάρχει το ερώτημα αν θα κάνουμε κάτι και τι θα κάνουμε για την παραπάνω κατάσταση, διότι από τη μια, οι βιομηχανίες έχουν χαμηλότερο ενεργειακό κόστος επιλέγοντας το φθηνότερο αέριο, το οποίο αυτήν την περίοδο είναι το ρωσικό, ωστόσο, από την άλλη, υπάρχουν επιπτώσεις στην ενεργειακή μας ασφάλεια και ανεξαρτησία.
Διαβάστε ακόμη