Ο Κάθετος Διάδρομος, που θα ξεκινάει από την Ελλάδα και θα φτάνει ως την Ουκρανία, είναι αυτός που θα εξασφαλίσει μεγάλα κέρδη στη χώρα μας από την διαμετακόμιση και διάθεση φυσικού αερίου upstream, ενώ παράλληλα η κατασκευή του μεγάλου αυτού project θα οδηγήσει και στην ωρίμανση των αγορών ενέργειας στις χώρες που μετέχουν στην πρωτοβουλία.
Τα παραπάνω δήλωσε στο πλαίσιο του South Europe Connectivity Forum που έγινε στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Gregor Weinzettel, ειδικός σε θέματα φυσικού αερίου του Energy Community Secretariat, υποστηρίζοντας ότι η απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Αγοράς Ενέργειας από τη Ρωσία, σαν αποτέλεσμα του πολέμου με την Ουκρανία, αλλά και της προηγούμενης αντιπαράθεσης Ρωσίας- Ουκρανίας- Ευρώπης στο ενεργειακό πεδίο, δημιούργησε μία τεράστια δυναμική για την Ελλάδα η οποία πλέον μπορεί να παίξει ρόλο – κλειδί στην διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της αγοράς.
Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία του Κάθετου Διαδρόμου, στην οποία ο ΔΕΣΦΑ έχει αναλάβει ρόλο επισπεύδοντα, υποστηρίζεται από τις Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Μολδαβία και Ουκρανία. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο ομιλητής στην ανάπτυξη των ενεργειακών δικτύων στα Δυτικά Βαλκάνια, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να επιμείνουμε στη συνεργασία με τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία και τη Σερβία, παρότι οι συνομιλίες μπορεί να μην είναι πάντοτε εύκολες.
Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν στα Βαλκάνια και τις χώρες Ουκρανία, Γεωργία και Μολδαβία, σε ότι αφορά την ανάπτυξη και τη διασυνδεσιμότητα των ενεργειακών δικτύων και, πιο συγκεκριμένα των δικτύων φυσικού αερίου, που σε επόμενη χρονική φάση θα είναι και δίκτυα μεταφοράς υδρογόνου. Για τη χρηματοδότηση τέτοιων έργων υποδομής, το Εnergy Community Secretariat, μέσω του fund που έχει δημιουργήσει, έχει συγκεντρώσει 650 εκατ. ευρώ.
O Gregor Weinzettel αναφέρθηκε και στην τεράστια σημασία που έχει το South- East European Gas Initiative, για τη δημιουργία αγορών διαπραγμάτευσης του φυσικού αερίου- gas exchanges, ώστε να αυξηθεί το διασυνοριακό εμπόριο του φυσικού αερίου και να καταστεί δυνατή η σταθεροποίηση των τιμών. Η δημιουργία αυτών των αγορών, στις οποίες θα συμμετέχουν εγχώριοι ειδικοί traders αλλά και μεγάλες ενεργειακές επιχειρήσεις (π.χ. Shell, Glencore), θα δημιουργήσει σταθερότητα και ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή, κάτι που αποτελεί στόχο του κάθε κράτους.
Διαβάστε ακόμη