Εντός 60 ημέρων αναμένεται να υλοποιηθεί η καταρχήν συμφωνία μεταξύ της κινεζικής εταιρείας με την ΕΤΥΦΑ, για την παράδοση του FSRU Προμηθέας στον ιδιοκτήτη του, που είναι η ΕΤΥΦΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα στον Φιλελεύθερο της Κύπρου.

Η πορεία υλοποίησης του τερματικού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αέριου στο Βασιλικό, συζητείται στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου.

Όπως ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, η κατάληξη της συμφωνίας έγινε πριν πέντε ημέρες και θα υλοποιηθεί εντός 60 ημερών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, ο λόγος που δίδεται ο χρόνος των 60 ημερών είναι για να βρεθεί το προσωπικό με το οποίο θα αποπλεύσει το πλοίο προς Κύπρο. Είπε, επίσης, πως κατά το διάστημα των 60 ημερών θα εξασφαλιστούν  οι πιστοποιήσεις που απαιτούνται για να αποπλεύσει το πλοίο στην Κύπρο.

«Θα πάρει πιστοποιήσεις για ένα ταξίδι για Κύπρο, τις πιστοποιήσεις για τη χρήση του ως πλωτή μονάδα αποϋγροποίησης θα τις πάρει στην Κύπρο» πρόσθεσε. Ο υπουργός Ενέργειας δεν έδωσε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συμφωνίας, προσθέτοντας ότι «δεν δόθηκαν χρήματα αλλά ανταλλάχθηκαν εγγυητικές για το συγκεκριμένο έργο. Το κομμάτι της εγγυητικής για προβλήτα και χερσαίο παραμένει».

Σε σχέση με τον χερσαίο χώρο στο τερματικό του Βασιλικού, ο κ. Παπαναστασίου είπε πως σε δύο εβδομάδες θα επιλεχθεί ο σύμβουλος (project manager), ο οποίος θα βοηθήσει με τις προσφορές. Υπέδειξε, παράλληλα, πως σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο εξετάζονται τρόποι για να μην ακολουθηθεί η συνήθης διαδικασία των προσφορών, η οποία είναι χρονοβόρα.

Από πλευράς του, ο μηχανικός του έργου (owner’s engineer – Hill International) έδωσε λεπτομέρειες σε σχέση με το έργο. Όπως είπε, η προβλήτα είναι ημιτελής, καθώς έχει κατασκευαστεί ένα μικρό κομμάτι. Σημείωσε, επίσης, πως δεν άρχισαν οι μηχανολογικές κατασκευές, προσθέτοντας πως «έγιναν συγκολλήσεις του τμήματος που αποτελεί την αποθήκη αερίου για αποφυγή ενδεχομένου κατάρρευσης».

Στην Επιτροπή Εμπορίου διαβάστηκε υπόμνημα της ΔΕΦΑ για τις κύριες ενέργειες που εκκρεμούν για την πλήρη λειτουργία της αναδυόμενης αγοράς φυσικού αερίου.

Διαβάστε ακόμη