Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εμφανίζουν διακυμάνσεις, καθώς οι έμποροι εστιάζουν στους βραχυπρόθεσμους γεωπολιτικούς κινδύνους στη Μέση Ανατολή, οι οποίοι ενδέχεται να διαταράξουν τις αγορές ενέργειας, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Bloomberg.

Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς διατηρήθηκαν κοντά στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα την Τρίτη, μετά από κέρδη 2% την προηγούμενη ημέρα. Τα συμβόλαια για παράδοση τον Νοέμβριο έχουν διευρύνει το ασφάλιστρό τους έναντι του αντίστοιχου του 2025 τις τελευταίες εβδομάδες, σηματοδοτώντας ότι η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν έχει απασχολήσει την αγορά.

Η διαφορά «υποδηλώνει ότι ο γεωπολιτικός κίνδυνος έχει τιμολογηθεί στις βραχυπρόθεσμες τιμές του φυσικού αερίου», ανέφερε η εταιρεία ανάλυσης Veyt με έδρα το Όσλο σε σημείωμά της αυτή την εβδομάδα. Δείχνει επίσης ότι η αγορά είναι πιο πτωτική για το 2025, αφήνοντας περιθώριο να υποχωρήσουν περαιτέρω, ανέφεραν.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου είναι επίμονα υψηλές από τις αρχές του μήνα σε σύγκριση με τους ιστορικούς μέσους όρους – παρόλο που η ζήτηση για το καύσιμο παραμένει χλιαρή. Η ήπειρος συνέχισε να συσσωρεύει ήδη μεγάλα αποθέματα καυσίμων τις τελευταίες εβδομάδες, παρά την έναρξη της περιόδου θέρμανσης.

Ένας βασικός κίνδυνος είναι ότι μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μπορεί να διαταράξει τις μεταφορές μέσω του Στενού του Ορμούζ, μιας σημαντικής πλωτής οδού για τις μεταφορές υγροποιημένου φυσικού αερίου και πετρελαίου. Οι έμποροι εξακολουθούν να περιμένουν να δουν πώς το Ισραήλ θα προβεί σε αντίποινα κατά του Ιράν για ένα πρόσφατο πυραυλικό μπαράζ.

Ο χειμώνας της Ευρώπης θα μπορούσε επίσης να είναι πιο κρύος από πέρυσι, σύμφωνα με ορισμένους μετεωρολόγους, καθώς μια εξασθενημένη La Niña φτάνει τελικά και η ζήτηση των καυσίμων αναμένεται να αυξηθεί.

Τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια του πρώτου μήνα, ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς για το φυσικό αέριο, διαπραγματεύονταν με μικρή μεταβολή στα 39,90 ευρώ ανά μεγαβατώρα νωρίτερα στο Άμστερνταμ. Τα συμβόλαια Νοεμβρίου 2025 έκλεισαν στα 39,17 ευρώ τη Δευτέρα.

Η δυναμική του spread παίζει επίσης στην αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης, με τα συμβόλαια για τον φετινό Νοέμβριο να έχουν υψηλότερο κόστος ασφάλισης από εκείνα για τον επόμενο χειμώνα.

Διαβάστε ακόμη