Η Κίνα φαίνεται να γίνεται η μεγαλύτερη αγορά για το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω αγωγών φέτος, ξεπερνώντας την Ευρώπη, καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία περιόρισε τις ροές του καυσίμου προς την περιοχή. Η Gazprom, η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου, εξήγαγε 23,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου στην Κίνα τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, ποσότητα που είναι σχεδόν 40% μεγαλύτερη από την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg που βασίζονται σε κινεζικά τελωνειακά δεδομένα και στοιχεία από το ρωσικό υπουργείο Οικονομίας.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, αυτό το νούμερο συγκρίνεται με τα 22,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου που εξήχθησαν στους ευρωπαϊκούς πελάτες της Gazprom την ίδια περίοδο, μέσω των αγωγών που περνούν από την Ουκρανία και τον TurkStream. Η Gazprom δεν έχει σχολιάσει ακόμη αυτά τα στοιχεία. Η Κίνα, λοιπόν, ξεπερνά την Ευρώπη ως ο κύριος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών.

Η Κίνα προμηθεύεται ρωσικό αέριο μέσω του αγωγού Power of Siberia

Η Gazprom αυξάνει σταδιακά τις προμήθειες αερίου στην Κίνα μέσω του αγωγού “Power of Siberia”, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2019 και έχει ετήσια δυναμικότητα 38 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Πρόσφατα, συμφώνησε με την κινεζική CNPC για αυξημένες αποστολές τον Δεκέμβριο, προκειμένου να επιτευχθεί νωρίτερα το μέγιστο επίπεδο ροής, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για το 2025.

Η συμφωνία αυτή ήρθε καθώς η ζήτηση για φυσικό αέριο στην Κίνα αυξάνεται. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας εκτιμά ότι η κατανάλωση αερίου στην Κίνα θα αυξηθεί κατά 8% φέτος, κυρίως λόγω της βιομηχανίας, αλλά και των οικιακών, εμπορικών και ενεργειακών αναγκών.

Παρόλο που η Gazprom σχεδιάζει να αυξήσει τις προμήθειες της στην Κίνα μέσω της διαδρομής της Άπω Ανατολής κατά 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα από το 2027, αυτό εξακολουθεί να είναι μικρότερο από τις εξαγωγές της προς την Ευρώπη πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναζητούν εναλλακτικές για το ρωσικό αέριο, κάποιες όπως η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Σλοβακία εξακολουθούν να βασίζονται στις ρωσικές προμήθειες. Οι εξαγωγές αερίου μέσω αγωγών προς αυτές τις χώρες αυξήθηκαν κατά 16% το 2023. Με τη λήξη της συμφωνίας διέλευσης αερίου της Gazprom με την Ουκρανία τον Δεκέμβριο του 2024 και την άρνηση του Κιέβου να την ανανεώσει, υπάρχει κίνδυνος διακοπής περίπου των μισών ροών προς την Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαπραγματεύονται εναλλακτικές λύσεις, με το Αζερμπαϊτζάν να θεωρείται πιθανός προμηθευτής, αλλά η επίτευξη συμφωνίας φαίνεται αβέβαιη με τον χρόνο να λιγοστεύει.

Διαβάστε ακόμη