Σε περίπτωση ενός κρύου χειμώνα, η ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ δεν θα απειληθεί, αφού τα επίπεδα αποθηκευμένου φυσικού αερίου είναι πολύ υψηλά, αλλά αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, μπορεί να χρειαστούν κάποια μέτρα προσαρμογής της ζήτησης σε ποσοστό 11-13% κατά την ημέρα αιχμής, σύμφωνα με νέα έκθεση του ENTSOG, η οποία εξετάζει την ετοιμότητα της υποδομής αερίου στην Ευρώπη να ανταπεξέλθει στους επερχόμενους χειμερινούς μήνες. Η συγκεκριμένη έκθεση εξετάζει διάφορα σενάρια, ενώ περιλαμβάνει και επισκόπηση της κατάστασης για το καλοκαίρι του 2025.

Συγκεκριμένα, η έκθεση του ENTSOG υποστηρίζει πως η αποθήκευση φυσικού αερίου στην ΕΕ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πολύ υψηλό επίπεδο, αφού την 1η Οκτωβρίου 2024 βρισκόταν στο 94% της συνολικής δυνατότητας αποθήκευσης. Το ποσοστό αυτό είναι συγκρίσιμο με το επίπεδο αποθήκευσης την ίδια περίοδο πέρυσι και οφείλεται κατά κύριο λόγο στο υψηλό ποσοστό πληρότητας αποθήκευσης κατά την αρχή της περιόδου έγχυσης, το οποίο ανερχόταν σε 59%, στη χαμηλότερη κατανάλωση αερίου τα τελευταία χρόνια, αλλά και σε μέτρα εξοικονόμησης που έχουν θέσει τα κράτη μέλη της Ένωσης.

Ωστόσο, η έκθεση του ENTSOG επισημαίνει πως αν υπάρξει μεγάλη απόσυρση αποθηκευμένου φυσικού αερίου νωρίς στη χειμερινή περίοδο, θα επιφέρει χαμηλά επίπεδα αποθήκευσης στο τέλος της περιόδου και θα μειώσει την ευελιξία των κρατών μελών, ενώ θα αυξήσει τον κίνδυνο να περιοριστεί η ζήτηση σε περίπτωση κρύου καιρού. Επομένως, η εξέλιξη του καιρού κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου και συγκεκριμένα το κατά πόσο θα έρθουν χαμηλές θερμοκρασίες από την αρχή του χειμώνα, θα παίξει σημαντικό ρόλο για τα επίπεδα αποθήκευσης αερίου στην Ευρώπη και κατά συνέπεια για τα περιθώρια ευελιξίας των κρατών μελών προς το τέλος της χειμερινής περιόδου.

Ο καιρός και η διαθεσιμότητα LNG, παράγοντες “κλειδιά” για τον ENTSOG

Με το «βλέμμα» στραμμένο στο 2025, τίθεται ο στόχος να είναι μέχρι το τέλος του επόμενου καλοκαιριού κατά 90% γεμάτες οι «αποθήκες» φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να διατηρηθεί το αποθηκευμένο φυσικό αέριο σε επίπεδο μεταξύ 30% και 40% στην αρχή της περιόδου έγχυσης, η οποία συμπίπτει χρονικά με τη λήξη της χειμερινής περιόδου. \/Και πάλι, ο καιρός και κατά προέκταση η ζήτηση για αέριο θα καθορίσουν τα παραπάνω. Επίσης, σημαντικό ρόλο θα παίξουν 65και τα επίπεδα διαθεσιμότητας LNG στη διεθνή αγορά.

Η έκθεση τονίζει πως η Ευρώπη θα μπορούσε να βρίσκεται στο 40% της δυνατότητας αποθήκευσης αερίου στο τέλος της χειμερινής περιόδου, ακόμα και χωρίς ρωσικό αέριο μέσω αγωγών. Αυτή η διαπίστωση υπογραμμίζει την προσπάθεια που έχει καταβάλει η ΕΕ από το 2022 για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δείχνουν πως ακόμα και αν δεν έχει πετύχει πλήρη ανεξαρτησία, υπάρχει μείωση της εξάρτησης και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της με άλλους τρόπους. Μάλιστα, σύμφωνα με την έκθεση, θα μπορούσε να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και στην ευελιξία των κρατών μελών, η περαιτέρω αξιοποίηση των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας.

Τέλος, η έκθεση του ENTSOG δείχνει πως αν επικρατήσει το χειρότερο δυνατό σενάριο, δηλαδή η πλήρης διακοπή των ρωσικών προμηθειών μέσω αγωγών, σε συνδυασμό με έναν κρύο χειμώνα και πολύ χαμηλότερες προμήθειες LNG, η ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ δεν θα πληγεί ιδιαίτερα, ωστόσο θα χρειαστούν πιθανόν μέτρα, όπως επιπλέον προμήθειες και μείωση της ζήτησης κατά 15%, για να επιτευχθούν επαρκή επίπεδα αποθήκευσης στην αρχή της περιόδου έγχυσης. Η έκθεση επίσης σημειώνει πως το LNG και το φυσικό αέριο μέσω Νορβηγίας αποτελούν τις μεγαλύτερες πηγές προμήθειας για τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη