Η Ουγγαρία έχει εισαγάγει 275 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από την Τουρκία φέτος και οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους, ανακοίνωσε ο Υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο. Όπως μετέδωσε το Ceenergy News, ο Υπουργός δήλωσε ότι η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream ήταν «το πιο σημαντικό βήμα» που έγινε τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας. «Θα ήταν απλώς φυσικά αδύνατο να προμηθεύσουμε τη χώρα με αρκετό φυσικό αέριο χωρίς το TurkStream», είπε.

Τόνισε ότι χάρη στον αγωγό TurkStream, η Ουγγαρία μπορεί να εισάγει 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου την ημέρα και έχει ήδη λάβει περισσότερο φυσικό αέριο μέσω αυτού του αγωγού από ό,τι είχε λάβει συνολικά το 2023. Ένας από τους λόγους είναι ότι η Ουγγαρία ήταν η πρώτη μη γειτονική χώρα που εισήγαγε αέριο από την Τουρκία.

Καθοριστικής σημασίας ο TurkStream για την Ουγγαρία

Η συμφωνία μεταξύ Ουγγαρίας και Τουρκίας για την εισαγωγή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού TurkStream ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας και υπογραμμίζει τη σημασία των στρατηγικών συνεργασιών στον ενεργειακό τομέα. Η δυνατότητα εισαγωγής 20 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου καθημερινά καθιστά τον TurkStream απαραίτητο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας, ειδικά σε περιόδους αυξημένης ζήτησης. Η ποσότητα φυσικού αερίου που έχει ήδη εισαχθεί από την Τουρκία φέτος ξεπερνά το σύνολο των εισαγωγών του 2023, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία του αγωγού για την ουγγρική οικονομία και ενεργειακή στρατηγική.

Επιπλέον, η συμφωνία αυτή αποτελεί σημαντική εξέλιξη για την περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία, με την Ουγγαρία να γίνεται η πρώτη μη γειτονική χώρα που προμηθεύεται φυσικό αέριο από την Τουρκία μέσω του TurkStream. Αυτή η κίνηση ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και παρέχει στην Ουγγαρία περισσότερη ευελιξία και διαφοροποίηση στις ενεργειακές της πηγές, μειώνοντας την εξάρτησή της από άλλους προμηθευτές. Ταυτόχρονα, η συνέχιση της συνεργασίας σηματοδοτεί την επιθυμία και των δύο χωρών να προωθήσουν σταθερότητα και ενεργειακή αυτάρκεια στην περιοχή.

Διαβάστε ακόμη