Η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις σε 18 ακόμη ρωσικά πετρελαιοφόρα και τέσσερα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), τη μεγαλύτερη δέσμη κυρώσεων που έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα κατά του λεγόμενου «σκιώδους στόλου» της χώρας, ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Πέμπτη, σύμφωνα με το Reuters.

Η Βρετανία λέει ότι ο «σκιώδης στόλος» χρησιμοποιεί παράνομες πρακτικές για να αποφύγει τους δυτικούς περιορισμούς στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι συνεργάζεται με τις ναυτιλιακές αρχές για να απαιτήσει από τα ρωσικά πλοία με ύποπτη αμφίβολη ασφάλιση να παρέχουν λεπτομέρειες για το ασφαλιστικό τους καθεστώς καθώς διέρχονται από τη Μάγχη.

Η Ρωσία απορρίπτει τις δυτικές πιέσεις για τον περιορισμό των εξαγωγών πετρελαίου της και κατά το τελευταίο έτος, έχει αυξηθεί ο αριθμός των δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν φορτία τα οποία δεν ρυθμίζονται ή δεν ασφαλίζονται από συμβατικούς δυτικούς παρόχους.

Τα 18 πετρελαιοφόρα, θα αποκλείονται από τα βρετανικά λιμάνια και δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις βρετανικές ναυτιλιακές υπηρεσίες, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των ρωσικών πετρελαιοφόρων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις, σε 43.

Τα πλοία περιλάμβαναν τα NS Bora, Atlas και Moskovsky Prospect.

Τα πετρελαιοφόρα που έχουν στοχοποιηθεί μετέφεραν πέρυσι πετρέλαιο αξίας περίπου 4,9 δισεκατομμυρίων λιρών (6,37 δισεκατομμυρίων δολαρίων), ανέφερε η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο της δράσης της Πέμπτης, το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε επίσης κυρώσεις στη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Rusgazdobycha JSC.

Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό των κυρώσεων.

Διαβάστε ακόμη