Την αντίθετη πορεία Πορτογαλίας και Ελλάδας στην προσπάθεια απεξάρτησής τους από το φυσικό αέριο αναδεικνύει το Green Tank. Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο LinkedIn, το Green Tank αναφέρει πως η Πορτογαλία πέτυχε τους πρώτους 9 μήνες του 2024 μερίδιο 73% καθαρής ενέργειας και μόλις 8% αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή. Επιπλέον, σημειώνει πως συνολικά, μέχρι στιγμής, έχει μειώσει την κατανάλωση αερίου κατά 23% σε σχέση με πέρσι και τη χρήση του στην ηλεκτροπαραγωγή κατά 68%.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την πορεία που ακολουθεί η χώρα μας. Παρόλο που Ελλάδα και Πορτογαλία έχουν αρκετά κοινά μεταξύ τους, η Ελλάδα αύξησε την κατανάλωση αερίου κατά 25,2% το εννεάμηνο του 2024 σε σχέση με το 2023, ενώ στο οκτάμηνο το μερίδιο του αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή αυξήθηκε κατά 23%. Το Green Tank καταλήγει πως αποτέλεσμα αυτών των διαφορετικών πολιτικών είναι ότι η Πορτογαλία έχει από τις πιο χαμηλές τιμές ρεύματος χονδρικής στην Ευρώπη, ενώ η Ελλάδα από τις υψηλότερες.

Η ανάρτηση του Green Tank στο LinkedIn

H Πορτογαλία δείχνει τον δρόμο για την απεξάρτηση και από το αέριο.

Μια χώρα με αρκετές ομοιότητες με τη δική μας (πληθυσμός, μέσος μισθός, ΑΕΠ, περιορισμένες διασυνδέσεις, ενεργειακό μείγμα γειτόνων), η Πορτογαλία πέτυχε τους πρώτους 9 μήνες του 2024 μερίδιο 73% καθαρής ενέργειας και μόλις 8% αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή.

Συνολικά, μέχρι στιγμής έχει μειώσει την κατανάλωση αερίου κατά 23% σε σχέση με πέρσι και τη χρήση του στην ηλεκτροπαραγωγή κατά 68%. Επίσης, έχει επενδύσει στην αποθήκευση ενέργειας: συγκεκριμένα έχει εγκατεστημένη ισχύ 3.7 GW υποδομών αντλησιοταμίευσης έναντι 0.7 GW στη χώρα μας.

Στον αντίποδα, η Ελλάδα αύξησε την κατανάλωση αερίου κατά 25.2% το εννεάμηνο του 2024 σε σχέση με το 2023, ενώ στο οκτάμηνο το μερίδιο του αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή αυξήθηκε κατά 23%.

Τα αποτελέσματα φαίνονται παρακάτω: η Πορτογαλία -χωρίς στερεά ορυκτά καύσιμα από το 2021 και έχοντας περιορίσει το αέριο σε μονοψήφια ποσοστά- έχει από τις πιο χαμηλές τιμές ρεύματος χονδρικής στην Ευρώπη, ενώ η Ελλάδα από τις υψηλότερες.

Διαβάστε ακόμη