Συμφωνία για τη σύσταση κοινοπραξίας με έδρα την Αθήνα υπέγραψαν την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου στο Κάιρο στελέχη του Ομίλου Κοπελούζου και της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου της Αιγύπτου EGAS (Egyptian Natural Gas Holding Company).
Όπως μεταδίδουν αιγυπτιακά ΜΜΕ, αντικείμενο της κοινοπραξίας είναι η εμπορία, προμήθεια, μεταφορά και επανεριοποίηση αιγυπτιακού φυσικού αερίου και η προώθησή του προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Η συμφωνία εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της Αιγύπτου για ανάδειξή της σε ενεργειακό κόμβο, ιδιαίτερα στο LNG, στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου, ενώ παράλληλα προωθεί και τη στρατηγική της Ελλάδας (και ευρύτερα της Ευρώπης) για εξεύρεση αξιόπιστων εναλλακτικών προμηθευτών φυσικού αερίου, στο πλαίσιο της απεξάρτησής της από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Πρόκειται δε για deal που «κουμπώνει» με την επιδίωξη αύξηση της αξιοποίησης υποδομών όπως το FSRU της Αλεξανδρούπολης (στο οποίο ο Όμιλος Κοπελούζου διατηρεί μετοχική συμμετοχή) και τον Τερματικό Σταθμό της Ρεβυθούσας.
Η συμφωνία υπεγράφη από τον Πρόεδρο της EGAS Γιασίν Μοχάμεντ και τον Διευθυντή Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του Ομίλου Κοπελούζου Πάνο Μοσχανδρέου, παρουσία του Υπουργού Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Καρίμ Μπαντάουι, του επικεφαλής του Ομίλου Κοπελούζου, Δημήτρη Κοπελούζου και του Γιάννη Καρύδα, υπεύθυνου για τις δραστηριότητες ΑΠΕ, αποθήκευσης ενέργειας και διασυνδέσεων.
GREGY: Κρίσιμες επαφές στο Κάιρο
Όπως είχε γράψει νωρίτερα το energygame.gr, στο Κάιρο γράφεται το επόμενο «κεφάλαιο» της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY δυναμικότητας 3 GW που υλοποιεί η Elica του Ομίλου Κοπελούζου. Τα επόμενα βήματα για την ωρίμανση του έργου με προϋπολογισμό της τάξης των 4 δισ. ευρώ που φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε μία από τις βασικές «λεωφόρους» μεταφοράς πράσινης ενέργειας (κυρίως αιολικής) από τη Βόρειο Αφρική προς την Ευρώπη θα συζητηθούν στη συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας Θόδωρος Σκυλακάκης με τον Αιγύπτιο Υπουργό Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Μαχμούντ Εσμάτ, στην οποία θα συμμετέχει και ο επικεφαλής της Elica, Γιάννης Καρύδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αξιωματούχοι των δυο χωρών θα εξετάσουν τον οδικό χάρτη για το project, θα επιβεβαιώσουν την ισχυρή στήριξη των κυβερνήσεων Ελλάδας και Αιγύπτου -που έχει εκφραστεί επανειλημμένα σε ανώτατο επίπεδο και από τις δυο πλευρές- και θα εξετάσουν τρόπους επιτάχυνσής του.
Το έργο που έχει ενταχθεί στη λίστα των Έργων Κοινού και Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος της ΕΕ (PCI/PMI) θεωρείται υψηλής γεωστρατηγικής σημασίας και για τον αμερικανικό παράγοντα, στο πλαίσιο του εμπλουτισμού του «μείγματος» προμηθευτών και πηγών ενέργειας της Ευρώπης που επιδιώκει να απεξαρτηθεί πλήρως από το ενεργειακό άρμα της Ρωσίας έως το 2027. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι λίγες ημέρες πριν το ταξίδι του κ. Σκυλακάκη στο Κάιρο, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ενεργειακών Πόρων Τζέφρι Πάιατ, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα έκανε σαφή αναφορά στο έργο GREGY, τοποθετώντας τον στην «καρδιά» της στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης για τη διασύνδεση των ενεργειακών συστημάτων της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου «που θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, για την οποία εργαζόμαστε όλοι».
Ο Οκτώβριος προδιαγράφεται ως μήνας εξελίξεων για το έργο που «ανεβάζει τάση», καθώς μπαίνει στην τελική φάση η διαδικασία ανάθεσης των βασικών μελετών του έργου, ενώ άμεσα αναμένεται και η κατάθεση του επίσημου αιτήματος συγχρηματοδότησης των μελετών (σε ποσοστό έως 50%) από το ταμείο της ΕΕ Connecting Europe Facility που είναι ο φορέας στήριξης των έργων Κοινού και Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος, καθώς η σχετική προθεσμία εκπνέει μέσα στο μήνα, με την ελληνική κυβέρνηση να δηλώνει τη στήριξή της και σε αυτό το σημείο.
Όσον αφορά στην ανάθεση των μελετών, οι πληροφορίες του energygame.gr αναφέρουν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα σταλεί από την Elica στις 6 εταιρείες που επελέγησαν από την -μεγαλύτερη- «δεξαμενή»- των εταιρειών που εκδήλωσαν αρχικό ενδιαφέρον την άνοιξη και μπήκαν στην short list για την κάθε μελέτη η πρόσκληση για την υποβολή των τεχνικών και οικονομικών προσφορών. Επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση των προσφορών, καθώς στόχος είναι έως το τέλος του έτους να έχουν επιλεγεί οι ανάδοχοι για να προχωρήσει τόσο η τεχνική μελέτη για την οριστικοποίηση της όδευσης του υποθαλάσσιου καλωδίου και των σημείων προσαιγιάλωσης σε Ελλάδα και Αίγυπτο, όσο και οι μελέτες που αφορούν στον υπολογισμό δεικτών οφέλους και ανάλυση κόστους-οφέλους.
Παράλληλα προχωρά και η διαδικασία εξεύρεσης των κατάλληλων «οικοπέδων» στην Αίγυπτο για την ανάπτυξη των αιολικών αλλά και ηλιακών έργων, συνολικής ισχύος 9,5 GW, από τα οποία θα παραχθεί η καθαρή ενέργεια που θα μεταφέρεται μέσω του GREGY στην Ελλάδα και από εκεί προς την Κεντρική Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το Μνημόνιο Συνεργασίας που έχει υπογράψει η DAMCO Energy (έτερη θυγατρική του Ομίλου Κοπελούζου), η Elica και η Infinity Power (κοινοπραξία της Masdar και της αιγυπτιακής Infinity), της DAMCO Energy και της ELICA για από κοινού ανάπτυξη έργων ΑΠΕ. Επαφές πραγματοποιούνται και με υποψήφιους δυνητικούς αγοραστές που μέσω PPA θα προμηθεύονται την παραγόμενη ενέργεια.
Το project GREGY βρέθηκε στο επίκεντρο της Κοινής Επενδυτικής Συνόδου ΕΕ- Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι, καθώς αντανακλά την αναβαθμισμένης εταιρικής σχέσης Ευρώπης-Αιγύπτου, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Ενδεικτική της σημασίας του έργου για τις Βρυξέλλες είναι και η παλαιότερη αναφορά του Επιτρόπου Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι ότι «Η Αίγυπτος μπορεί να γίνει όχι μόνο ένας αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου, αλλά και μια αξιόπιστη πηγή ΑΠΕ. Γι’ αυτό τονίσαμε από την πλευρά μας ότι είναι σημαντικό το καθεστώς του έργου αμοιβαίου ενδιαφέροντος για το GREGY».
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Rystad Energy το 73% της ηλεκτρικής ενέργειας στης Ευρώπης θα προέρχεται από καθαρές πηγές έως το 2035, με τις εισαγωγές από τη Βόρεια Αφρική να ενδέχεται να παρέχουν έως και 24 γιγαβάτ (GW) μέσω υποθαλάσσιων διασυνδέσεων, προμηθεύοντας την Ευρώπη με σταθερές ροές καθαρής ενέργειας. Προς το παρόν, το Μαρόκο είναι η μόνη αφρικανική χώρα που συνδέεται με την Ευρώπη μέσω δύο καλωδίων υψηλής τάσης προς την Ισπανία, το καθένα με χωρητικότητα 700 μεγαβάτ (MW), ενώ πέρα από το GREGY ωριμάζει και η διασύνδεση μεταξύ Ιταλίας και Τυνησίας Elmed, δυναμικότητας 600 MW.
Διαβάστε ακόμη