Η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ουγγαρία μειώθηκε κατά 10% σε ετήσια βάση τους πρώτους τρεις μήνες του 2024, σύμφωνα με σύνοψη της Κεντρικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η οποία βασίζεται σε στοιχεία της ενεργειακής εταιρείας MVM Group.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου η κατανάλωση φυσικού αερίου ήταν περίπου 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες του προηγούμενου έτους, τα νοικοκυριά χρησιμοποίησαν 10% λιγότερο φυσικό αέριο, ενώ οι εταιρείες και οι δημόσιοι οργανισμοί 2,8 % λιγότερο.

Πριν από τρία χρόνια, τα τρία πρώτα τρίμηνα η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ουγγαρία ανερχόταν σε 7,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Οι μειώσεις που επιτεύχθηκαν έκτοτε μοιράστηκαν περίπου εξίσου στους οικιακούς καταναλωτές και στους οικονομικούς φορείς, αναφέρει το ceenergy.news.

Παρόλο που σημειώθηκε ελάχιστη αύξηση το τρίτο τρίμηνο, κυρίως λόγω του ψυχρότερου καιρού τον Σεπτέμβριο, εξακολουθεί να ισχύει η προσδοκία ότι η ετήσια κατανάλωση θα παραμείνει κάτω από τα 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα για ολόκληρο το 2024, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Εν τω μεταξύ, η μετρούμενη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας παρουσιάζει αύξηση κατά 1,7% σε ετήσια βάση κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα, από το περσινό επίπεδο των 30 τεραβατώρων (TwH) σε 30,5 TwH.

Σε δύο διαδοχικές περιόδους, η Ουγγαρία έχει πλέον ξεπεράσει τις προσδοκίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τον περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου, δήλωσαν αξιωματούχοι στη Βουδαπέστη. Σε σύγκριση με τον μέσο όρο των προηγούμενων πέντε ετών, τα κράτη μέλη αναμένεται να χρησιμοποιούν κατά 15% λιγότερο φυσικό αέριο.

Η μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου ενισχύει την ενεργειακή κυριαρχία της Ουγγαρίας και την ασφάλεια εφοδιασμού των εγχώριων καταναλωτών, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Για την εξισορρόπηση της εξαρτώμενης από τις καιρικές συνθήκες παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η ευέλικτα ρυθμιζόμενη ενέργεια από φυσικό αέριο θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται στην Ουγγαρία στο πλαίσιο της μετάβασής της στη χρήση περισσότερης πράσινης ενέργειας.

Παράλληλα, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Εθνικό Σχέδιο Αξιοποίησης της Γεωθερμίας εκτιμά ότι, με τις νέες εφαρμογές της γεωθερμικής ενέργειας, μπορούν να αντικατασταθούν συνολικά 1-1,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέχρι το 2035.

Διαβάστε ακόμη