Η σύμβαση διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας στις 31 Δεκεμβρίου λήγει και δεν πρόκειται να ανανεωθεί. Η πλειοψηφία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αναμένεται να επηρεαστεί σημαντικά. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Τα τρία αυτά περίκλειστα κράτη μέλη της ΕΕ ποτέ δεν κατάφεραν, ή και δεν επιδίωξαν, να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο που διέρχεται μέσω Ουκρανίας. Ενδεικτικά, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico, οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου της Αυστρίας στις αρχές του έτους αποτελούσαν το 98% του συνόλου. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εισαγωγών προέρχεται από τον αγωγό που διατρέχει την Ουκρανία. Αυτά τα δεδομένα δεν προκαλούν έκπληξη.

Η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία είναι τρία κράτη τα οποία δεν βρέχονται από θάλασσα. Αυτό αυτομάτως κάνει αδύνατη τη δημιουργία σταθμών υποδοχής LNG στο έδαφός τους, κάτι που θα μπορούσε να αποτελεί μια εναλλακτική λύση και να οδηγήσει στη διαφοροποίηση του ενεργειακού τους μείγματος. Παράλληλα, η εισαγωγή επαναεριοποιημένου φυσικού αερίου από άλλα κράτη μέλη της Ένωσης, τα οποία το έχουν εισάγει με τη μορφή LNG από χώρες όπως οι ΗΠΑ για παράδειγμα, αποτελεί μια ακριβή λύση, αφού παρεμβαίνουν αρκετοί «μεσάζοντες». Τα τρία προαναφερθέντα κράτη βρίσκονται γεωγραφικά πολύ κοντά στην Ουκρανία. Έτσι, το ρωσικό φυσικό αέριο ήταν για αυτά μια εύκολα προσβάσιμη και συνεπώς αρκετά φθηνή ενεργειακή επιλογή. Η λήξη της συμφωνίας διαμετακόμισης ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας προκαλεί «πονοκέφαλο» στις κυβερνήσεις τους.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχωρούν ταχέως έργα τερματικών σταθμών LNG και FSRUs. Οι εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και άλλα κράτη παρέχουν ενεργειακή ασφάλεια στο μεγαλύτερο μέρος της Ένωσης. Ταυτόχρονα, όπως έχει επισημάνει το energygame.gr, προχωράει το σχέδιο «αξιοποίησης» του Αζερμπαϊτζάν. Το κράτος της Κασπίας έχει προθυμοποιηθεί να αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες υποδομές της Ουκρανίας. Ασφαλώς, υπάρχουν αμφιβολίες ως προς το κατά πόσο το Αζερμπαϊτζάν θα μπορέσει να αυξήσει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα την παραγωγή του ή απλώς θα «βαφτίζει» αζερικό το φυσικό αέριο που θα εισάγει από τη Ρωσία και θα το στέλνει προς την ΕΕ.

Όπως και να ‘χει, η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία δεν θα ξεμείνουν από φυσικό αέριο, αλλά σίγουρα θα το πληρώνουν ακριβότερα στο εξής. Τα τρία κράτη έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για να αποκτήσουν νέους τρόπους «πρόσβασης» σε ποσότητες αερίου. Σύμφωνα με το Politico, αυτοί οι νέοι τρόποι κυμαίνονται από συμφωνίες με κράτη όπως η Τουρκία, στην περίπτωση της Σλοβακίας και της Αυστρίας, για ποσότητες LNG, μέχρι την παροχή ρωσικού αερίου μέσω Σερβίας στην περίπτωση της Ουγγαρίας. Καμία εναλλακτική, ωστόσο, δεν θα είναι άνευ συνεπειών. Είτε αυτό πρόκειται για μεγαλύτερο οικονομικό κόστος, είτε για συνέχιση της πολιτικής εξάρτησης από έναν μόνο προμηθευτή.

Διαβάστε ακόμη