Καθώς ο συνεχιζόμενος πόλεμος Ισραήλ-Γάζας στη Μέση Ανατολή συνεχίζει να μαίνεται με αμείωτη ένταση, ενώ εξαπλώνεται για να περικυκλώσει και άλλα εδάφη της περιοχής, η Chevron Mediterranean, θυγατρική της αμερικανικής Chevron, ανέβαλε τις προγραμματισμένες εργασίες της για ένα γιγαντιαίο έργο επέκτασης κοιτάσματος φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσίευμα στο offshore-energy.

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται δύο μήνες μετά την έγκριση επένδυσης ύψους 429 εκατομμυρίων δολαρίων από τον αμερικανικό πετρελαϊκό όμιλο και τους εταίρους του Λεβιάθαν, τις εταιρείες NewMed Energy και Ratio Energies, για την έναρξη της φάσης του σχεδιασμού του εμπρόσθιου τεχνικού σχεδιασμού (FEED) για την προτεινόμενη αύξηση της δυναμικότητας εξαγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα Λεβιάθαν στη Μεσόγειο σε 21 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (bcm) ετησίως. Ο φορέας εκμετάλλευσης εξέταζε ακόμη και την προσθήκη ενός τέταρτου υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς στην υποθαλάσσια υποδομή του έργου.

Με δεδομένο τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς και τις πιθανές επιπτώσεις του στη σύμπραξη Λεβιάθαν μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης σε διάφορα μέτωπα, η Chevron αποφάσισε να αναστείλει την τοποθέτηση ενός τρίτου υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς από το κοίτασμα Λεβιάθαν στην πλατφόρμα, σκοπός του οποίου είναι να επιτρέψει την επέκταση της μέγιστης δυναμικότητας παροχής φυσικού αερίου από το έργο Λεβιάθαν στο σύστημα μεταφοράς Israel Natural Gas Lines (INGL) από περίπου 1,2 δισ. κυβικά μέτρα την ημέρα σε περίπου 1,4 δισ. κυβικά μέτρα την ημέρα.

Η εταιρεία έλαβε την απόφαση να αναβάλει τις εργασίες για την τοποθέτηση του υποθαλάσσιου αγωγού ως μέρος του έργου του τρίτου αγωγού συγκέντρωσης στις 6 Οκτωβρίου λόγω της κλιμάκωσης της κατάστασης ασφαλείας. Οι εργασίες επέκτασης έχουν ανασταλεί μέχρι τον Απρίλιο του 2025 ή περίπου μέχρι τότε, ανάλογα με τα χρονοδιαγράμματα και το πρόγραμμα εργασιών του εκτελούντος εργολάβου, παράλληλα με την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή.

Ως αποτέλεσμα, αναμένεται καθυστέρηση τουλάχιστον έξι μηνών στην ολοκλήρωση του έργου επέκτασης του φυσικού αερίου, η οποία μαζί με την καθυστέρηση στην εκτέλεση των εργασιών στο έργο του συνδυασμένου τμήματος, δεν έχει σημαντική συνολική επίπτωση στη συνολική αξία των προεξοφλημένων ταμειακών ροών της εταιρίας από το έργο Λεβιάθαν, αν και αναμένεται να έχει σημαντική αρνητική συνολική επίπτωση στις προβλεπόμενες ταμειακές ροές το 2025.

Διαβάστε ακόμη