Στην Αθήνα αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τρίτη και την Τετάρτη 8 και 9 Οκτωβρίου το Workshop της Κομισιόν για την αγορά αερίου, με την παρουσία Ευρωπαίων αξιωματούχων και υπουργών, κάτι που επιβεβαιώνει πως κρίνεται ιδιαίτερα κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

Το Workshop θα ξεκινήσει σήμερα με τη συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κας Αλεξάνδρας Σδούκου, του υπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας, κ. Vladimir Malinov, του υφυπουργού για θέματα ενέργειας του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Geoffrey Pyatt, του αναπληρωτή υπουργού Ενέργειας της Ουκρανίας, κ. Mykola Kolisnyk και του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της πλατφόρμας Aggregate EU της Κομισιόν κ. Matthew Baldwin.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση γίνεται με φόντο τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και θα είναι μια πρώτη ευκαιρία για να φανεί πώς θα κινηθεί η αγορά τον χειμώνα. Σύμφωνα με πηγές με γνώση των εξελίξεων στην περιοχή, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ασφάλειας εφοδιασμού, παρά την αβεβαιότητα σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή. Όπως χαρακτηριστικά μεταφέρουν παράγοντες με γνώση των θεμάτων στο energygame.gr, η ασφάλεια εφοδιασμού αποτελεί ένα πρόβλημα του χθες, καθώς οι αποθήκες φυσικού αερίου είναι γεμάτες. Άλλωστε, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν για την Ελλάδα τα τέρμιναλ της Ρεβυθούσας και της Αλεξανδρούπολης, ενώ στοίχημα αποτελεί και η δημιουργία του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου που υπενθυμίζεται πως βρέθηκε στο επίκεντρο της πρόσφατης συνάντησης εργασίας του CESEC (Διασύνδεση στη Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη/Central East South East Connectivity) στις Βρυξέλλες. Άλλωστε, μέσα στον μήνα αναμένεται να γίνει νέα σύσκεψη (σε υπουργικό επίπεδο), στη Βουδαπέστη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Workshop αναμένεται να κεντρίσει το ενδιαφέρον κυρίως των shippers και διεξάγεται την ώρα που τα βλέμματα στρέφονται στις κατευθύνσεις που θα δώσει η Κομισιόν σε σχέση με την αγορά φυσικού αερίου. Ακόμη ένας παράγοντας που σίγουρα μπορεί να προσθέσει νέα δεδομένα στην εξίσωση που αφορά την αγορά φυσικού αερίου είναι οι εκλογές, τον άλλο μήνα, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Πηγές της αγοράς επισημαίνουν στο energygame.gr πως θα πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο, υπενθυμίζοντας το μηδενικό ενδιαφέρον για το market test που αφορούσε τη δέσμευση δυναμικότητας για όλα τα σημεία διασύνδεσης του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου. «Η αγορά χρειάζεται ανταγωνιστική τιμή, πρέπει να παρθούν αποφάσεις άμεσα στην Ευρώπη», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές. Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του χρόνου πραγματοποιήθηκε η διαδικασία της μη δεσμευτικής φάσης του market test για το Thessaloniki FSRU, της Elpedison. Ωστόσο, αναμένεται η τελική επενδυτική απόφαση. Το «Thessaloniki FSRU» περιλαμβάνει έναν υπεράκτιο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου αποτελούμενο από δύο πλοία, ένα FSRU (Floating Storage and Regasification Unit) και ένα FSU (Floating Storage Unit), και βρίσκεται στον Θερμαϊκό Κόλπο, σε απόσταση 4,4 χλμ. από το σημείο προσαιγιάλωσης του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου. Μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να ληφθεί η επενδυτική απόφαση και για την κατασκευή του πλωτού τερματικού σταθμού φυσικού αερίου (FSRU) στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, από τη Motor Oil.

Διαβάστε ακόμη