Η ΕΕ εισήγαγε σημαντικά περισσότερο φυσικό αέριο από τη Ρωσία σε σύγκριση με τις ΗΠΑ μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου, σημειώνοντας το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο όπου τα χρήματα από το φυσικό αέριο κατευθύνονται περισσότερο προς το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractiv, στο δεύτερο τρίμηνο του 2024, η ΕΕ εισήγαγε 13 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ρωσικού αερίου, φτάνοντας συνολικά τα 26 bcm για φέτος. Την ίδια στιγμή, οι τριμηνιαίες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ μειώθηκαν στα 9,5 bcm, με σύνολο 22 bcm, σύμφωνα με δεδομένα που συγκέντρωσε το think-tank της ΕΕ, Bruegel.

Με την τιμή του φυσικού αερίου γύρω στα 40 ευρώ ανά MWh, τα δεδομένα δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας πλήρωσαν περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ στη ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom – χρήματα που καταλήγουν απευθείας στα ταμεία του Κρεμλίνου.

«Οι συνολικές εισαγωγές μειώνονται και το ευέλικτο LNG από τις ΗΠΑ παραγκωνίζεται στην άκρη», αναφέρει ο Ben McWilliams, συνεργάτης του Bruegel. Η Νορβηγία παραμένει ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της ΕΕ με ροές 21 bcm το δεύτερο τρίμηνο, ενώ η Ρωσία εδραιώνει τη θέση της στη δεύτερη θέση. Η ΕΕ δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στο ρωσικό αέριο, περιοριζόμενη μέχρι τώρα σε απαγόρευση ανασυσκευασίας του ρωσικού LNG σε ευρωπαϊκά λιμάνια.

Οι εισαγωγές αερίου θα είναι στην ατζέντα της συνάντησης των υπουργών Ενέργειας στις 15 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τον χειμώνα, καθώς οι ροές μέσω Ουκρανίας αναμένεται να διακοπούν. Στο μεταξύ, οι αποθήκες φυσικού αερίου της ΕΕ είναι γεμάτες κατά 94%, υπερβαίνοντας τις νομικές υποχρεώσεις αποθήκευσης.

Διαβάστε ακόμη