Το αέριο από το Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και, κατ’ επέκταση, της Σλοβακίας, αναφέρει το Ceenergy News. Αυτό ήταν ένα από τα κύρια θέματα στις συζητήσεις που είχε η Υπουργός Οικονομίας της Σλοβακίας, Ντένισα Σάκοβα, σχετικά με την πιθανή επέκταση της παραγωγής αερίου και τις επακόλουθες εξαγωγές από την περιοχή προς την Ευρώπη.

«Εκτιμώ επίσης την υπεύθυνη προσέγγιση και την υποστήριξη από τους εκπροσώπους του Αζερμπαϊτζάν στην αναζήτηση λύσης για τις προμήθειες αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2025», δήλωσε η Υπουργός Σάκοβα μετά τις συνομιλίες.

Η οικονομική συνεργασία στους τομείς των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας ήταν ένα ακόμη σημαντικό θέμα των συζητήσεων με τον Υπουργό Εμπορίου του Αζερμπαϊτζάν, Μικαΐλ Τζαμπάροφ. Στην ατζέντα ήταν επίσης οι προετοιμασίες για το προσεχές Επιχειρηματικό Φόρουμ στο Μπακού, στο οποίο θα συμμετάσχουν και Σλοβάκοι επιχειρηματίες.

Η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης μέσω της συνεργασίας με το Αζερμπαϊτζάν αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για πολλές χώρες της ΕΕ, όπως η Σλοβακία. Το αζέρικο φυσικό αέριο, μέσω του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, προσφέρει μια εναλλακτική πηγή ενέργειας, μειώνοντας την εξάρτηση από τις παραδοσιακές ρωσικές προμήθειες. Η Σλοβακία, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως χώρα διαμετακόμισης για την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, βλέπει με μεγάλο ενδιαφέρον αυτήν την ευκαιρία.

Η στρατηγική συνεργασία δεν περιορίζεται μόνο στην ενέργεια, αλλά επεκτείνεται και στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες. Οι συνομιλίες μεταξύ της Υπουργού Σάκοβα και του Αζέρου Υπουργού Εμπορίου, Τζαμπάροφ, υπογραμμίζουν τη βούληση των δύο χωρών να εμβαθύνουν τις εμπορικές σχέσεις τους, ιδίως στους τομείς της πληροφορικής και των επικοινωνιών.

Το προσεχές Επιχειρηματικό Φόρουμ στο Μπακού αναμένεται να προωθήσει περαιτέρω τις διμερείς επενδύσεις, προσφέροντας νέες ευκαιρίες για τους Σλοβάκους επιχειρηματίες και ενισχύοντας την οικονομική συνεργασία σε πολλαπλά επίπεδα.

Διαβάστε ακόμη