Οι παραγωγοί και οι καταναλωτές πρέπει να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν τον ασφαλή παγκόσμιο εφοδιασμό με φυσικό αέριο εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών ανησυχιών, σύμφωνα με νέα έκθεση του ΙΕΑ. Η παγκόσμια ζήτηση για φυσικό αέριο αυξάνεται με ισχυρότερο ρυθμό το 2024 σε σχέση με τα δύο προηγούμενα έτη, τα οποία επηρεάστηκαν σημαντικά από την αναταραχή της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Ταυτόχρονα, οι νέες προμήθειες φυσικού αερίου που θα έρθουν στην αγορά το 2024 παραμένουν περιορισμένες λόγω της σχετικά αργής αύξησης της παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ οι γεωπολιτικές εντάσεις εξακολουθούν να τροφοδοτούν τη μεταβλητότητα των τιμών, σύμφωνα με μια νέα επισκόπηση του ΙΕΑ για τις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου και την ασφάλεια.

Η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου προβλέπεται να αυξηθεί κατά περισσότερο από 2,5% το 2024, ενώ παρόμοια αύξηση αναμένεται και το 2025, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της ετήσιας παγκόσμιας επισκόπησης του ΙΕΑ για την ασφάλεια του φυσικού αερίου. Οι ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας ευθύνονται για μεγάλο μέρος της αύξησης, ενώ συμβάλλει και η ανάκαμψη της ζήτησης βιομηχανικού αερίου στην Ευρώπη, αν και παραμένει πολύ χαμηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα. Η νέα Επισκόπηση Ασφάλειας περιλαμβάνει επίσης την τελευταία τριμηνιαία ανάλυση της Έκθεσης Αγοράς Φυσικού Αερίου του ΙΕΑ.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι αγορές παραμένουν ευαίσθητες σε απροσδόκητες εξελίξεις από την πλευρά της προσφοράς και της ζήτησης. Ο ρόλος του υγροποιημένου φυσικού αερίου στο παγκόσμιο εμπόριο φυσικού αερίου έχει αυξηθεί από την έναρξη της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης και είναι πιθανό να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας προσφοράς και ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι περιορισμοί στη διώρυγα του Παναμά και στην Ερυθρά Θάλασσα εξακολουθούν να επηρεάζουν τη ναυτιλία, αλλά δεν έχουν οδηγήσει σε μείωση της προσφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι στιγμής. Ωστόσο, αναδεικνύουν τα πιθανά τρωτά σημεία του εμπορίου LNG σε μια όλο και πιο διασυνδεδεμένη παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου. Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει το 2025, όταν η αύξηση της προσφοράς LNG αναμένεται να επιταχυνθεί κοντά στο 6%, καθώς αρκετά μεγάλα έργα LNG τίθενται σε λειτουργία, κυρίως κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η Βόρεια Αμερική θα αντιπροσωπεύει τη συντριπτική πλειονότητα της νέας δυναμικότητας, ενώ νέες ποσότητες από την Αφρική και την Ασία θα συνεισφέρουν επίσης.

Μια βασική αβεβαιότητα ενόψει του χειμώνα του 2024-25 στο βόρειο ημισφαίριο είναι η διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, με τις υπάρχουσες συμβάσεις να λήγουν στο τέλος του 2024. Αυτό θα μπορούσε να σημάνει το τέλος όλων των παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω αγωγών από τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας. Με τη σειρά του, αυτό θα απαιτούσε υψηλότερες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη το 2025 και, κατά συνέπεια, θα οδηγούσε σε αυστηρότερο παγκόσμιο ισοζύγιο φυσικού αερίου από ό,τι αν συνεχιζόταν η διαμετακόμιση μέσω Ουκρανίας. Για την αντιμετώπιση ορισμένων από αυτές τις προκλήσεις, ο ΙΕΑ συνιστά να ενισχυθούν οι μηχανισμοί ευελιξίας κατά μήκος της αλυσίδας αξίας του φυσικού αερίου και του LNG με τη βελτίωση της ρευστότητας της παγκόσμιας αγοράς ΥΦΑ, την ενσωμάτωση του ουκρανικού συστήματος αποθήκευσης φυσικού αερίου στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου και την εξέταση πιθανών πλαισίων για εθελοντικούς μηχανισμούς αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Διαβάστε ακόμη