Η πρόσφατα εισαχθείσα ρύθμιση της ΕΕ για τις εκπομπές μεθανίου εγείρει ανησυχίες ότι μπορεί να επηρεάσει τις μελλοντικές συμβάσεις με προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ, και να εκθέσει τους Ευρωπαίους εισαγωγείς σε σημαντικά πρόστιμα. Σύμφωνα με το Montel, η ρύθμιση, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 4 Αυγούστου, επιβάλλει νέες υποχρεώσεις παρακολούθησης, αναφοράς και επαλήθευσης (MRV) στους εισαγωγείς φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα στην ΕΕ, απαιτώντας πληροφορίες σχετικά με την προέλευση των εισαγωγών τους.

Τα εισαγόμενα φορτία LNG θα είναι δύσκολο να εντοπιστούν στις μονάδες παραγωγής, ειδικά εκείνα από τις ΗΠΑ, όπου η παραγωγή φυσικού αερίου διοχετεύεται στο εκτεταμένο σύστημα αγωγών της χώρας και στη συνέχεια στα εξαγωγικά εργοστάσια. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχίες για την προμήθεια στην Ευρώπη, η οποία έχει εισαγάγει φέτος το 43% — ή 41 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) — του LNG της από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα δεδομένα της Kpler.

«Στις ΗΠΑ, δεν γνωρίζεις απαραίτητα ποια είναι η πηγή», δήλωσε ο Doug Wood, πρόεδρος της επιτροπής φυσικού αερίου στην Energy Traders Europe, στο Montel. «Μπορεί να υπάρχει ένας παίκτης με δυνατότητα στις μονάδες υγροποίησης που αγόρασε το φυσικό αέριο στο Henry Hub μέσω μιας αλυσίδας συναλλαγών, των οποίων οι πηγές δεν είναι αναγνωρίσιμες».

Μέχρι το 2027, οι εισαγωγικές εταιρείες πρέπει να επιδεικνύουν μόνο “εύλογες” προσπάθειες, αποδεικνύοντας ότι αγοράζουν φυσικό αέριο από παραγωγούς με διαδικασίες MRV ισοδύναμες με αυτές της ΕΕ. Ωστόσο, από το 2027, όλες οι πηγές παραγωγής πρέπει να έχουν ισοδύναμους όρους MRV. Οι τρέχουσες διαφορές στους κανόνες MRV μεταξύ της ΕΕ και των χωρών προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, αποτελούν σοβαρό πρόβλημα, δήλωσε ο Axel Scheuer, διευθυντής στην ανεξάρτητη συμβουλευτική Energy & Climate Policy Advisory Europe.

«Στην Ευρώπη, ο νέος κανονισμός απαιτεί να γίνονται μετρήσεις σε κάθε βαλβίδα και πιθανή πηγή διαρροής. Στις ΗΠΑ, οι εκπομπές αξιολογούνται σύμφωνα με έναν συντελεστή εκπομπών, βασισμένο σε εμπειρία, ο οποίος στη συνέχεια πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των βαλβίδων», είπε. Ο Scheuer πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν μετρήσεις από πάνω προς τα κάτω σε επίπεδο εγκατάστασης και καμία σύγκλιση με εκπομπές σε επίπεδο πηγής από κάτω προς τα πάνω στις ΗΠΑ, και τα δύο απαιτούνται σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ.

Οι κανονισμοί της ΕΕ απαιτούν επίσης επαλήθευση των αναφορών εκπομπών από ανεξάρτητο διαπιστευμένο ελεγκτή, κάτι που δεν συμβαίνει στις ΗΠΑ, ανέφερε. Ως βασική λύση, ο Scheuer προτείνει την υιοθέτηση συστημάτων πιστοποίησης MRV, όπως αυτό που ανέπτυξε η MiQ, το οποίο καλύπτει ήδη το ένα τέταρτο της παραγωγής των ΗΠΑ. Εάν οι εταιρείες δεν συμμορφωθούν, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως και 20% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους, δήλωσε ο Scheuer. Ο Wood είπε ότι οι ποινές θα εισαχθούν σταδιακά από το 2025. «Το πρόβλημα είναι ότι αν υπογράψετε για τρία χρόνια LNG ξεκινώντας από τον Ιανουάριο … πρέπει να έχετε διευθετήσεις για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που προκύψουν ποινές. Και αυτό έχει αποθαρρύνει τους ανθρώπους από το να κλείνουν μακροπρόθεσμες συμβάσεις LNG», ανέφερε.

Διαβάστε ακόμη