«Η Ελλάδα παίζει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στον ενεργειακό χάρτη, ενώ η Αλεξανδρούπολη γίνεται το σημείο-κλειδί για την παροχή ενέργειας σε 9 και πλέον χώρες», ανέφερε η Αλεξάνδρα Σδούκου σε ανάρτησή της στο LinkedIn με αφορμή την εμπορική λειτουργία του FSRU της Αλεξανδρούπολης, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση όλων των δοκιμαστικών. Με την ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου έργου, η Ελλάδα αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Αυτό σημαίνει όχι μόνο ενεργειακή σταθερότητα για την περιοχή, αλλά και σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες για την ίδια την Αλεξανδρούπολη και την Ελλάδα γενικότερα.

Η Αλεξάνδρα Σδούκου, ανέφερε χαρακτηριστικά «είναι μια σημαντική μέρα για τα ενεργειακά δρώμενα της περιοχή μας. Ο Τερματικός Σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη ξεκινά επίσημα τη λειτουργία του, μετατρέποντας την πόλη σε έναν από τους πιο σημαντικούς ενεργειακούς κόμβους της Ευρώπης. Αυτό το μεγάλο έργο δεν είναι απλά ένας σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου. Είναι μια τεράστια επένδυση που ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής, βοηθώντας πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης να έχουν πρόσβαση σε νέες πηγές ενέργειας. Η Ελλάδα παίζει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στον ενεργειακό χάρτη, ενώ η Αλεξανδρούπολη γίνεται το σημείο-κλειδί για την παροχή ενέργειας σε 9 και πλέον χώρες. Αυτό σημαίνει όχι μόνο ενεργειακή σταθερότητα αλλά και σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες για την περιοχή μας. Μπροστά μας ανοίγονται νέες προοπτικές και η Ελλάδα αποδεικνύει πως μπορεί να κάνει τη διαφορά στον σύγχρονο κόσμο της ενέργειας», σημείωσε.

Σιφναίος: Το FSRU της Αλεξανδρούπολης συμπληρώνει τις υφιστάμενες υποδομές αερίου

Ο Κωστής Σιφναίος, Διευθύνων Σύμβουλος της Gastrade, μίλησε με τη σειρά του χθες στο ceenergynews για την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του Τερματικού Σταθμού LNG της Αλεξανδρούπολης, τονίζοντας ότι το έργο ξεκίνησε το 2010 και αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις, οι οποίες ξεπεράστηκαν με επιτυχία. Ο τερματικός σταθμός παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας και της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, παρέχοντας μια κρίσιμη είσοδο φυσικού αερίου στην ΕΕ, που συμμορφώνεται με όλους τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Ο σταθμός έχει χωρητικότητα 153.500 κυβικών μέτρων LNG και ετήσια ικανότητα αεριοποίησης έως 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ μπορεί να αεριοποιεί έως 22,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα στην αιχμή του. Επιπλέον, ο τερματικός σταθμός συμπληρώνει τις υφιστάμενες υποδομές αερίου, όπως ο Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), και στηρίζει τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας για την περιοχή. Ο κ. Σιφναίος τόνισε επίσης ότι οι επενδύσεις για την αναβάθμιση της εξαγωγικής δυναμικότητας του IGB και άλλων διασυνδέσεων θα καταστούν απαραίτητες στο μέλλον καθώς η αγορά εξελίσσεται.

«Τα βασικά στοιχεία για την εμπορία αερίου είναι η ρευστότητα και η πρόσβαση στην αγορά, και ο τερματικός θα παρέχει και τα δύο», σημειώνει. «Με την ενσωμάτωση στις περιφερειακές υποδομές, ο τερματικός σταθμός θα προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για εμπορία αερίου και θα συμβάλει στη βελτίωση της συνολικής πρόσβασης στην αγορά. Αυτή η αυξημένη ρευστότητα θα ενισχύσει τις προοπτικές εμπορίας στην περιοχή».

Η ανακοίνωση της ICGB

Με την έναρξη λειτουργίας του σημείου διασύνδεσης του αγωγού IGB με το εθνικό δίκτυο του ΔΕΣΦΑ στην Κομοτηνή και τη λειτουργία του τερματικού σταθμού FSRU Αλεξανδρούπολης, η Νοτιοανατολική Ευρώπη κάνει ένα καθοριστικό βήμα προς την ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας και διαφοροποίησης. Οι νέες αυτές υποδομές δημιουργούν μια ισχυρή εναλλακτική στην εισαγωγή φυσικού αερίου από παραδοσιακούς προμηθευτές, ενισχύοντας την ικανότητα της περιοχής να διασυνδέεται ενεργειακά και να εξασφαλίζει απρόσκοπτη ροή φυσικού αερίου από νέες πηγές, τονίζει η ICGB σε ανάρτησή της.

Ο αγωγός IGB, που ξεκινά το τρίτο έτος εμπορικής του λειτουργίας, αποτελεί βασικό στοιχείο του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ενώ η λειτουργία του FSRU Αλεξανδρούπολης προσφέρει μια νέα, ασφαλή πύλη εισαγωγής φυσικού αερίου. Τα έργα αυτά τοποθετούν την Ελλάδα στο επίκεντρο της ενεργειακής στρατηγικής για την περιοχή, ενισχύοντας παράλληλα την ενεργειακή ασφάλεια και βιωσιμότητα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση της εταιρείας ICGB στο LinkedIn: 

Καθώς υποδεχόμαστε την 1η Οκτωβρίου και την αρχή του νέου ενεργειακού έτους, είμαστε ενθουσιασμένοι που σηματοδοτούμε ένα σημαντικό ορόσημο στο ταξίδι του αγωγού IGB με την έναρξη του σημείου διασύνδεσής μας με τον ΔΕΣΦΑ στην Κομοτηνή.

Αυτό το επίτευγμα ενισχύεται περαιτέρω με τη σημερινή έναρξη λειτουργίας του FSRU Αλεξανδρούπολης, που αναπτύχθηκε από την GASTRADE A.E. Ο τερματικός σταθμός αντιπροσωπεύει μια νέα πύλη για ασφαλή και διαφοροποιημένη ενέργεια για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ των περιφερειακών υποδομών φυσικού αερίου. Σήμερα δεν είναι μόνο μια σημαντική στιγμή για την ICGB, καθώς ο IGB ξεκινά το τρίτο έτος της εμπορικής του λειτουργίας, αλλά και ένα βήμα μπροστά για ολόκληρη την πρωτοβουλία του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου. Μαζί προχωράμε μπροστά στην αποστολή μας να ενισχύσουμε την ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση σε όλη τη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη.

Καθώς προχωράμε, χτίζουμε ένα πιο ασφαλές, διασυνδεδεμένο και βιώσιμο ενεργειακό μέλλον.

Διαβάστε ακόμη