Η κοινή πλατφόρμα αγοράς φυσικού αερίου της ΕΕ, AggregateEU, κρίθηκε αναποτελεσματική στην αντιμετώπιση της ζήτησης φυσικού αερίου, παρά την έμπνευσή της από την επιτυχή προμήθεια εμβολίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Η πλατφόρμα διευκόλυνε μόνο ένα μικρό μέρος της δυνητικής ζήτησης, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με τη μελλοντική εφαρμογή της σε κρίσιμα ορυκτά και υδρογόνο, σύμφωνα με δημοσίευμα στους Financial Times.

Το σύστημα επέβαλε στα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι οι τοπικές εταιρείες θα υποβάλουν παραγγελίες που αντιστοιχούν στο 15% των υποχρεώσεων πλήρωσης των αποθηκών φυσικού αερίου, αλλά η πραγματική αγορά φυσικού αερίου παρέμεινε προαιρετική. Ενώ η πλατφόρμα ταίριαξε αγοραστές και πωλητές για 43 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ζήτησης, μόνο ένα μικρό μέρος της ζήτησης συμβασιοποιήθηκε τελικά.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ το απέδωσαν αυτό στην έλλειψη υποχρέωσης των εταιρειών να αναφέρουν εμπορικά ευαίσθητα δεδομένα, αλλά ο μικρός αριθμός συμβάσεων τροφοδότησε συζήτηση σχετικά με τη χρησιμότητα του εργαλείου. Η Επιτροπή σκοπεύει να επεκτείνει το AggregateEU και σε άλλα εμπορεύματα, αλλά οι εταιρείες ενέργειας που συμμετείχαν άσκησαν κριτική για τη λειτουργία του matchmaking και την έλλειψη πλεονεκτημάτων μείωσης των τιμών.

Εμπειρογνώμονες του κλάδου σημείωσαν ότι η αρχική ιδέα της συγκέντρωσης της ζήτησης και της από κοινού προμήθειας φυσικού αερίου αντιμετώπιζε προκλήσεις λόγω των αβέβαιων μακροπρόθεσμων προβλέψεων για τη ζήτηση φυσικού αερίου και της νομοθεσίας της ΕΕ περί ανταγωνισμού. Ενώ το AggregateEU μπορεί να ωφελήσει τις μικρότερες εταιρείες, η συνολική προστιθέμενη αξία του παραμένει αμφίβολη.

Η αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η AggregateEU δεν αντιμετώπισε τις αδυναμίες της αγοράς και ότι η αποτελεσματικότητά της όσον αφορά την επίτευξη άλλων οφελών που ισχυρίστηκε η Επιτροπή δεν μπορούσε να προσδιοριστεί λόγω ανεπαρκών στοιχείων.

Η Επιτροπή υπερασπίστηκε το AggregateEU, δηλώνοντας ότι αύξησε τη διαφάνεια της αγοράς και συγκέντρωσε τη ζήτηση από τους ευρωπαίους αγοραστές, συμβάλλοντας σε πιο ανταγωνιστικές τιμές. Ωστόσο, η περιορισμένη επιτυχία της πλατφόρμας εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητά της να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις μελλοντικές ενεργειακές προκλήσεις.

Διαβάστε ακόμη