Μπορεί οι χαμηλές θερμοκρασίες να μην έχουν κάνει την εμφάνισή τους, όμως ήδη έχουν αρχίσει να χτυπάνε τα τηλέφωνα σε εταιρείες εμπορίας λεβήτων αερίου. Τα προηγούμενα δύο χρόνια παρατηρήθηκε σημαντική κάμψη τόσο στο ενδιαφέρον, όσο και στην αγορά. Ως ένα βαθμό ρόλο στο μειωμένο ενδιαφέρον έπαιξαν ρόλο και οι κλιματολογικές συνθήκες, ειδικά στην Αττική. Σίγουρα όμως από τότε δεν έχουν αλλάξει τα κόστη εγκατάστασης.
Όπως εξηγούν στο energygame.gr ιδιοκτήτες εταιρειών που εμπορεύονται λέβητες αερίου βασικά δεδομένα για τον υπολογισμό του κόστους εγκατάστασης ενός λέβητα είναι εάν για παράδειγμα το διαμέρισμα βρίσκεται σε πολυκατοικία με κεντρική ή αυτόνομη θέρμανση και βέβαια πόσο «κοντά» είναι το διαμέρισμα στο μετρητή, δηλαδή σε ποιον όροφο της πολυκατοικίας είναι το διαμέρισμα. Η εγκατάσταση ενός λέβητα φυσικού αερίου περιλαμβάνει σίγουρα δύο κόστη: α) το πρώτο που πρέπει να γίνει σε διαμερίσματα με κεντρική θέρμανση είναι να «αποσυνδεθούν» οι σωληνώνεις του διαμερίσματος με εκείνες των υπόλοιπων διαμερισμάτων και να συνδεθούν μεταξύ τους τα σώματα του διαμερίσματος. Η διαδικασία αυτή για ένα διαμέρισμα με 6 σώματα διαμορφώνεται περίπου στα 1.200 ευρώ. Φυσικά, αυτή η διαδικασία δεν χρειάζεται να γίνει σε διαμέρισμα που διαθέτει αυτόνομη θέρμανση. Επί της ουσίας θα πρέπει το διαμέρισμα να διακοπεί από το κεντρικό λεβητοστάσιο και να φτιαχτεί ένα καινούργιο δίκτυο μέσα στο διαμέρισμα που θα ενώνει όλα τα σώματα και θα καταλήγει στο λέβητα αερίου. β) Το σημαντικότερο κόστος, το οποίο δεν έχει διαφοροποιηθεί σε σημαντικό βαθμό είναι η αγορά του λέβητα που διαμορφώνεται περίπου στα 3.000-3.500 ευρώ. Φυσικά ακόμα ένα έξοδο που θα πρέπει να υπολογίζεται είναι η απαιτούμενη σύνδεση με τον μετρητή.
Σε ό,τι αφορά τη συντήρηση ενός λέβητα φυσικού αερίου τότε οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως το κόστος συντήρησης κυμαίνεται από τα 50-70 ευρώ. Η συντήρηση θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο και η τιμή διαφέρει, ανάλογα με το λέβητα φυσικού αερίου.
Από κει και πέρα ιδιοκτήτες εταιρειών επισημαίνουν πως τα τελευταία χρόνια έχει συρρικνωθεί το ενδιαφέρον στην Αττική. «Τα τελευταία 10-15 χρόνια είχα κατά μέσο όρο 1.000-1.300 προσφορές για την εγκατάσταση λέβητα. Απ’ αυτούς περίπου 200-300 έφταναν τελικά στην αγορά» αναφέρει στο energygame.gr ιδιοκτήτης εταιρείας και επισημαίνει πως πλέον μόλις 100 άτομα καταλήγουν να βάλουν. Να σημειωθεί πως στην Ελλάδα έχουν εγκατασταθεί περισσότερες από 400.000 ευρώ οικιακές εγκαταστάσεις λεβήτων φυσικού αερίου. Η πλειοψηφία των λεβήτων αερίου είναι εγκατεστημένοι στα μπαλκόνια των διαμερισμάτων και πολύ λίγες είναι κεντρικές θερμάνσεις. Ο λόγος βέβαια είναι προφανής, ότι στις περισσότερες πολυκατοικίες ήταν πολύ δύσκολο να έρθουν σε συνεννόηση οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων. Υπενθυμίζεται, πως πριν δύο χρόνια προτάθηκε η μετατροπή λεβήτων αερίου σε καυστήρες πετρελαίου, λόγω των αυξημένων τιμών. Πολύ λίγοι όμως ιδιοκτήτες προχώρησαν σε αυτή την κίνηση.
Διαβάστε ακόμη