Η Αίγυπτος πρόκειται να αυξήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από το Ισραήλ κατά 20% ξεκινώντας από τον Οκτώβριο, φτάνοντας τα 1,2 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια ημερησίως, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) κατά τη χειμερινή περίοδο, σύμφωνα με ανώνυμο κυβερνητικό αξιωματούχο που μίλησε στο Asharq Business.

Οι εισαγωγές φυσικού αερίου από το Ισραήλ έχουν ήδη αυξηθεί κατά 18% αυτόν τον μήνα, φέρνοντας τον τρέχοντα όγκο στα σχεδόν 1 δισεκατομμύριο κυβικά πόδια ημερησίως, από 850 εκατομμύρια κυβικά πόδια τον Ιούλιο. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Αίγυπτος εξασφάλισε 20 φορτία LNG μέσω ενός πρόσφατα ξεκινήματος διαγωνισμού, για να καλύψει τη ζήτηση της για το χειμώνα, μετά από μια σημαντική πτώση της εγχώριας παραγωγής φυσικού αερίου.

Η Αίγυπτος έχει πλέον γίνει καθαρός εισαγωγέας φυσικού αερίου, έχοντας αγοράσει πάνω από 50 φορτία από την αρχή του 2024. Ο αξιωματούχος εξήγησε ότι η αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου από το Ισραήλ ευθυγραμμίζεται με τη μείωση της τοπικής ζήτησης στο Ισραήλ και την αύξηση της παραγωγής από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του.

Οι ημερήσιες ανάγκες της Αιγύπτου σε φυσικό αέριο είναι 6,2 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια, ενώ η ημερήσια παραγωγή της είναι περίπου 4,6 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Η κυβέρνηση στοχεύει να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου σε 5 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια ημερησίως μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τους θερινούς μήνες αιχμής και να μειώσει την ανάγκη για το σχέδιο περιορισμού φορτίου.

Η Αίγυπτος ξεκίνησε για πρώτη φορά να εισάγει φυσικό αέριο από το Ισραήλ το 2020, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ της Chevron, της Delek Drilling και της αιγυπτιακής εταιρείας Dolphinus Holding.

Διαβάστε ακόμη