Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν λόγω των γεωπολιτικών κινδύνων για την προσφορά και της πρόβλεψης για ψυχρότερο καιρό ενόψει της περιόδου θέρμανσης.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια αναφοράς σκαρφάλωσαν έως και 2,4% τη Δευτέρα, μετά από μια πτώση 3,4% την περασμένη εβδομάδα. Η αγορά ήταν ευμετάβλητη εν μέσω αυξημένων εντάσεων στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές κατά της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο. Τα ισραηλινά κοιτάσματα φυσικού αερίου συμβάλλουν στην κάλυψη της εγχώριας ζήτησης και προμηθεύουν επίσης τους γείτονες Αίγυπτο και Ιορδανία.

Εν τω μεταξύ, στην Ουκρανία, οι σωλήνες της οποίας μεταφέρουν ρωσικό αέριο στην κεντρική Ευρώπη, οι απειλές για τις ενεργειακές υποδομές παραμένουν. Η Μόσχα μπορεί να σχεδιάζει χτυπήματα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας. Η Ρωσία εργάζεται επίσης για την εκδίωξη των δυνάμεων του Κιέβου από την περιοχή του Κουρσκ – όπου βρίσκεται το σημείο μεταφοράς φυσικού αερίου Sudzha.

Μετά τη βουτιά της περασμένης εβδομάδας, «οι αγορές έχουν επιστρέψει στα επίπεδα “όπως ήταν”, καθώς οι επιθέσεις στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας συνεχίζονται», αναφέρει σε σημείωμά της η εταιρεία συμβούλων Auxilione.

Υποστηρίζοντας περαιτέρω τις τιμές, οι θερμοκρασίες σε τμήματα της Ευρώπης αναμένεται να πέσουν κάτω από τα εποχικά πρότυπα μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, ενισχύοντας ενδεχομένως τη ζήτηση θέρμανσης. Και από την πλευρά της προσφοράς, οι ροές αερίου προς τον τερματικό σταθμό εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου Cove Point στις ΗΠΑ κατέρρευσαν το Σαββατοκύριακο, υποδηλώνοντας μειωμένη παραγωγή.

Τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια του πρώτου μήνα, ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς για το φυσικό αέριο, ενισχύθηκαν κατά 2,06% στα 35,16 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 9:35 π.μ. στο Άμστερνταμ.

Διαβάστε ακόμη