Η κυβέρνηση που θα αναλάβει την εξουσία στην Αυστρία μετά τις βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής θα αντιμετωπίσει αυξανόμενες πιέσεις για να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της από την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, σύμφωνα με το Reuters.

Κανένα κόμμα δεν αναμένεται να κερδίσει αρκετές έδρες για να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν ένα μικρό προβάδισμα στο αντιπολιτευόμενο ακροδεξιό, ρωσόφιλο Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) και το αποτέλεσμα θα μπορούσε να επηρεάσει την ταχύτητα της ενεργειακής μετάβασης.

Από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προχωρήσει στην ταχεία αντικατάσταση των ρωσικών εισαγωγών φυσικού αερίου. Οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας είναι γενικά πιο ακριβές, προσθέτοντας στο κόστος που έχει ήδη υποδαυλιστεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας και του πολέμου.

Η Αυστρία είναι από τις πιο εξαρτημένες από το ρωσικό φυσικό αέριο εντός του μπλοκ, και τα τελευταία δύο χρόνια ο πληθωρισμός της ξεπέρασε τον μέσο όρο της ΕΕ, ακόμη και όταν η οικονομία έχει συρρικνωθεί, παρασυρόμενη από την ύφεση του κορυφαίου εμπορικού εταίρου της, της Γερμανίας, η οποία παλεύει με την ενεργειακή μετάβαση και τον ανταγωνισμό από την Κίνα.

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να καταργήσει σταδιακά το ρωσικό φυσικό αέριο έως το 2027 και το υπουργείο Ενέργειας της Αυστρίας που διοικείται από τους Πράσινους θέλει να επιταχύνει τη διαδικασία. Παρ’ όλα αυτά, τον Ιούλιο η Αυστρία εξακολουθούσε να αντλεί το 83% του εισαγόμενου αερίου της από τη Ρωσία. Συγκριτικά, το 2023 το ποσοστό του εισαγόμενου από τη Ρωσία φυσικού αερίου της ΕΕ είχε μειωθεί στο 15%.

Οι Πράσινοι, έχουν ηγηθεί των προσπαθειών για την αξιοποίηση εναλλακτικών προμηθειών. Ο εταίρος τους, το συντηρητικό Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα (OVP) του καγκελάριου Karl Nehammer, έχει επίσης δεσμευτεί να απεξαρτήσει τη χώρα από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Υποδεικνύοντας τις προμήθειες από τη Νορβηγία και αλλού, το υπουργείο Ενέργειας δήλωσε ότι έχει λάβει μέτρα για να καταστήσει την Αυστρία μακροπρόθεσμα ανεξάρτητη από το ρωσικό φυσικό αέριο, σημειώνοντας ότι η χώρα διαθέτει επαρκή ικανότητα εισαγωγής μη ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Γερμανίας και της Ιταλίας και ότι οι μεγάλες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι πάνω από 90% γεμάτες.

Οι προσπάθειες διαφοροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού επιταχύνονται.

Η κύρια εταιρεία ενέργειας της Βιέννης Wien Energie δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι θα εγκαταλείψει το ρωσικό φυσικό αέριο από το 2025.

Αλλά ο κίνδυνος ενεργειακής κρίσης έχει διαφανεί από τότε που η Ουκρανία δήλωσε ότι δεν θα παρατείνει τη συμφωνία με την Gazprom που λήγει στο τέλος του 2024 και μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Αυστρία.

Μια ξαφνική διακοπή των ρωσικών προμηθειών πιθανότατα θα ωθούσε τις τιμές χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου κατά περίπου 20% για δύο έως έξι μήνες, δήλωσε ο Walter Boltz, πρώην επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής κοινής ωφέλειας E-Control.

Η Αυστρία μπορεί να τα καταφέρει, λένε αξιωματούχοι, επισημαίνοντας μια πρόσφατη μελέτη που ανέθεσε η κυβέρνηση και η οποία αναφέρει ότι οι εισαγωγές μέσω της Ιταλίας και της Γερμανίας, καθώς και τα αποθέματά της, θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες της.

Διαβάστε ακόμη