Μετά από έναν μήνα εφαρμογής της ειδικής εισφοράς στις μονάδες αερίου που περιλαμβάνονταν στα έκτακτα μέτρα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των υψηλών χονδρεμπορικών τιμών ενέργειας, τον περασμένο Ιούλιο, το μέτρο αποσύρεται. Το ύψος της έκτακτης εισφοράς ανερχόταν σε 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα και αποφασίστηκε να επιβληθεί σε πρώτη φάση μόνο για τον Αύγουστο, με δυνατότητα παράτασης μέχρι και τρεις μήνες. Η ισχύς του μέτρου έληξε στις 31 Αυγούστου, κάτι που πρακτικά θα σήμαινε πως για να παραταθεί η εφαρμογή του θα χρειαζόταν νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση. Όμως σύμφωνα με πληροφορίες του energygame.gr το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν προτίθεται να προχωρήσει στην «ανανέωση» του μέτρου.
Από την άλλη, πλευρά, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ δεν φαίνεται να έχει καταλήξει σε μια απόφαση για το αν θα δοθούν επιδοτήσεις και τον άλλο μήνα. Μέχρι τώρα, πάντως, η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος κινείται στα 124 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ελαφρά μειωμένη σε σχέση με το κλείσιμο του Αυγούστου (128,83 ευρώ ανά μεγαβατώρα).
Παράγοντες του κλάδου ενέργειας εκτιμούσαν από τον πρώτο μήνα εφαρμογής του μέτρου της έκτακτης εισφοράς πως δημιουργεί μεγάλες στρεβλώσεις στην αγορά, αυξάνοντας τεχνητά την τιμή της χονδρικής και συμπαρασύροντας τις τιμές στη λιανική. Πηγές της αγοράς μεταφέρουν στο energygame.gr πως το στοίχημα της επόμενης περιόδου είναι να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση στην έγκριση της αγοράς διαθέσιμης ισχύος, γιατί με αυτόν τον τρόπο αφενός, θωρακίζεται η ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού αφετέρου δημιουργείται «ασπίδα» προστασίας στους καταναλωτές. Οι ίδιες πηγές, αναφέρουν πως όλο και περισσότερες χώρες στην Ε.Ε. αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα των αγορών διαθέσιμης ισχύος, φέρνοντας ως παράδειγμα την Γερμανία, η οποία πρόσφατα έθεσε σε διαβούλευση σχέδιο για μια υβριδική αγορά διαθέσιμης ισχύος. Προς την ίδια κατεύθυνση «δείχνει» και η έκθεση Ντράγκι, προσθέτουν.
Έκθεση Ντράγκι
Υπενθυμίζεται, πως στην πολυσυζητημένη έκθεσή του ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε πως οι επιχειρήσεις της Ε.Ε. εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που είναι 2-3 φορές υψηλότερες από αυτές στις ΗΠΑ, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου που πληρώνονται είναι 4-5 φορές πιο πάνω. Παράλληλα, έκανε λόγο για αναποτελεσματικούς κανόνες της αγοράς που εμποδίζουν την πλήρη αποσύνδεση των τιμών της καθαρής ενέργειας από τα ορυκτά καύσιμα. Το ζήτημα των υψηλών τιμών στην ενέργεια έχει προκαλέσει μεγάλη δυσφορία το τελευταίο διάστημα εντός Ε.Ε. Υπενθυμίζεται, πως ο Ρουμάνος υπουργός Ενέργειας Σεμπάστιαν Μπουρντούτζα ανέφερε πρόσφατα πως η Ρουμανία θα ζητήσει από το Συμβούλιο της Ευρώπης αποζημίωση για τις πολύ υψηλότερες τιμές ενέργειας στην περιοχή της σε σύγκριση με τη Δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Euractiv. Αναφορά στις υψηλές τιμές έκανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χθες, η πρόεδρος της Κομισιόν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ρωτήθηκε για την επιστολή που έστειλε στην Επιτροπή ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Συνολικά γνωρίζουμε ότι έχουμε στην Ευρώπη, σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, διαρθρωτικά πολύ υψηλές τιμές ενέργειας και ένας πολύ σαφής στόχος της νέας Επιτροπής είναι να τις χαμηλώσει» είπε η κ. φον ντερ Λάιεν ανακοινώνοντας παράλληλα ότι η ΕΕ θέλει να βοηθήσει την Ουκρανία να περάσει τον χειμώνα, καθώς το 80% των ενεργειακών σταθμών της χώρας έχει καταστραφεί. Πρόσθεσε, δε, ότι ένας σταθμός ηλεκτροπαραγωγής καυσίμων αποσυναρμολογείται στη Λιθουανία και θα ανοικοδομηθεί στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα η ΕΕ στοχεύει να καλύψει το 15% των ενεργειακών αναγκών της Ουκρανίας.
Διαβάστε ακόμη