Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται «να πέσουν» οι υπογραφές μεταξύ του εμπορικού βραχίονα της ουκρανικής ενεργειακής εταιρείας Dtek με την αμερικανική Venture Global για την παραλαβή του πρώτου φορτίου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Η συμφωνία αυτή επιδιώκει μεταξύ άλλων περαιτέρω μακροπρόθεσμες συμφωνίες προμήθειας για να βοηθήσει την Ευρώπη να αντισταθμίσει την απώλεια ρωσικού φυσικού αερίου. Το φορτίο αναμένεται να φτάσει τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Montel.

Τον Ιούνιο, η D.Trading, ο εμπορικός βραχίονας της ουκρανικής ενεργειακής εταιρείας DTEK υπέγραψε 20ετή συμφωνία με την Venture Global για μέχρι 2 εκατομμύρια τόνους/έτος (2,72 δισ. κυβικά μέτρα/έτος) LNG. Η DTEK είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός ενεργειακός όμιλος στην Ουκρανία, με δραστηριότητες που καλύπτουν όλο το φάσμα της ενεργειακής αγοράς, όπως την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την εμπορία, τη διανομή και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η D.Trading ειδικεύεται κυρίως στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, άνθρακα και άλλων ενεργειακών πόρων, τόσο στην ουκρανική όσο και στη διεθνή αγορά. Άνθρωποι της εταιρείας αναφέρουν ότι πιθανότατα θα παραδοθεί μόνο ένα φορτίο στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης συμφωνίας φέτος, αλλά αναμένονται «πιο σημαντικοί όγκοι» το 2025. Προς το παρόν, δεν έχει καθοριστεί σε ποιο ευρωπαϊκό λιμάνι θα παραδοθεί το φορτίο ή σε ποια χώρα ή εταιρεία θα καταλήξει τελικά το καύσιμο, με την εταιρεία να εξετάζει διάφορες επιλογές.

Η «αποστολή» της εταιρείας ήταν να φέρει LNG στην Ευρώπη, παρέχοντας ασφάλεια εφοδιασμού στους πελάτες της λόγω της δραστικής μείωσης των ρωσικών ποσοτήτων μέσω αγωγών τα τελευταία δύο χρόνια. Πριν από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, η ΕΕ προμηθευόταν το 40% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, αλλά αυτό το ποσοστό έχει μειωθεί σε λιγότερο από 10%, με την Ένωση να στοχεύει στην πλήρη απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027. «Το LNG θα είναι σίγουρα μια σημαντική πηγή φυσικού αερίου για την Ευρώπη», δήλωσε ο CEO της D.Trading, Ivan Geliukh.

Ωστόσο, η ίδια η εταιρεία επεσήμανε πως η ζήτηση για LNG στην ΕΕ πιθανότατα θα μειωθεί κατά τη διάρκεια της 20ετούς συμφωνίας προμήθειας με την Venture Global, οπότε θα εκμεταλλευθεί και τις ευκαιρίες arbitrage τα επόμενα χρόνια. Η εταιρεία αναζητά περαιτέρω τέτοιες συμφωνίες με άλλους προμηθευτές. «Είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις», ανέφερε ο CEO της εταιρείας. «Πραγματικά βλέπουμε την εταιρεία μας ως μια ταχέως αναπτυσσόμενη. Για αυτό, θέλουμε πραγματικά να συνεργαστούμε με διαφορετικούς πιθανούς συνεργάτες».

Διαβάστε ακόμη