Η Apollo Global Management υπέγραψε συμφωνία 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων με την BP Plc για την απόκτηση μεριδίου στον αγωγό φυσικού αερίου Trans Adriatic, σύμφωνα με το Bloomberg. Η Apollo αγόρασε ένα μη ελεγχόμενο μερίδιο σε μια θυγατρική που ονομάζεται BP Pipelines TAP Limited, η οποία κατέχει το 20% του μεριδίου της BP στον αγωγό, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των εταιρειών. Η συμφωνία επιτρέπει στην BP να διατηρήσει τον έλεγχο της διαχείρισης ως ο κύριος μέτοχος.

Ο αγωγός Trans Adriatic μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία Θάλασσα σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Άλλοι μέτοχοι στον συγκεκριμένο αγωγό, με ποσοστό 20% έκαστος, είναι η κρατική εταιρεία ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν SOCAR, η ιταλική Snam, η βελγική Fluxys και η ισπανική Enagas. Η Ευρώπη προσπαθεί να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια μετά την κρίση των τελευταίων ετών, εξαιτίας της διακοπής των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Τα έσοδα που θα λάβει η BP από τη συμφωνία με την Apollo, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το τέταρτο τρίμηνο, θα συμβάλουν στην αποεπένδυση της εταιρείας για το 2024.

Ιδιωτικοί επενδυτικοί όμιλοι, όπως η Apollo, στρέφονται όλο και περισσότερο σε επενδυτικές ευκαιρίες με επιχειρήσεις υψηλότερης ποιότητας, πέρα από τις συνήθεις επενδύσεις με μοχλευμένα κεφάλαια. Στην Ευρώπη, η Apollo έχει ήδη πραγματοποιήσει συναλλαγές με την Air France, την Intel και τη Vonovia. Η συμφωνία έρχεται επίσης σε μια περίοδο όπου οι υψηλές τιμές πετρελαίου απειλούν την ικανότητα των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών να συνεχίσουν τις επαναγορές μετοχών, οι οποίες έχουν γίνει σημαντικές για την προσέλκυση επενδυτών. Παρά το γεγονός ότι η BP έχει μειώσει σημαντικά τα χρέη της τα τελευταία χρόνια, ο ισολογισμός της παραμένει ασθενέστερος από εκείνον των ανταγωνιστών της.

«Το χρέος της BP είναι πολύ υψηλό για αυτό το σημείο του οικονομικού κύκλου, και αυτή η συμφωνία βοηθά», δήλωσε ο Biraj Borkhataria, επικεφαλής ευρωπαϊκής έρευνας για την ενέργεια στην RBC Europe Ltd. «Εάν μπορείς να πουλήσεις ένα περιουσιακό στοιχείο, αυτό βοηθά, αλλά χάνεις τα έσοδα που συνδέονται με αυτό». Η BP χρειάζεται τιμή πετρελαίου περίπου 90 δολάρια ανά βαρέλι για να διατηρήσει τις επαναγορές μετοχών, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι χρειάζονται περισσότερες λεπτομέρειες για την αποτίμηση της συμφωνίας για να αξιολογηθεί πλήρως ο αντίκτυπός της.

Διαβάστε ακόμη