Ο πρόσφατος διαγωνισμός της Αιγύπτου για την αναζήτηση 20 φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για την κάλυψη της χειμερινής ζήτησης μετά την απότομη μείωση της εγχώριας παραγωγής φυσικού αερίου έχει κατακυρωθεί πλήρως, δήλωσαν τέσσερις εμπορικές πηγές στο Reuters την Παρασκευή.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Αίγυπτος προκηρύσσει διαγωνισμό για την κάλυψη της χειμερινής ζήτησης από το 2018.

Η πολυπληθέστερη αραβική χώρα επέστρεψε φέτος ως καθαρός εισαγωγέας φυσικού αερίου, αγοράζοντας περισσότερα από 50 φορτία μέχρι στιγμής φέτος και εγκαταλείποντας τα σχέδια να γίνει αξιόπιστος προμηθευτής της Ευρώπης.

Ο διαγωνισμός, ο οποίος προκηρύχθηκε από την Egyptian General Petroleum Corporation (EGPC) και έκλεισε στις 12 Σεπτεμβρίου, αποσκοπεί στην κάλυψη της ζήτησης για το τέταρτο τρίμηνο του 2024 και κατακυρώθηκε με εξάμηνη αναβολή πληρωμών.

«Παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή και τη στενότητα της αγοράς, η EGPC έλαβε προσφορές από περισσότερους από 15 μεγάλους παίκτες σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές που ήταν 30%-40% χαμηλότερες από τις αναμενόμενες τιμές της αγοράς», δήλωσε μια εμπορική πηγή.

Οι συμφωνίες αφορούν 17 φορτία που θα παραδοθούν μεταξύ 4 Οκτωβρίου και 29 Νοεμβρίου στον πλωτό τερματικό σταθμό της Αιγύπτου στο λιμάνι Ain Sukhna της Ερυθράς Θάλασσας και τρία φορτία στο λιμάνι της Άκαμπα στην Ιορδανία.

Πρόκειται για τη λεκάνη Permian, την πιο παραγωγική περιοχή πετρελαίου και φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στους νικητές του διαγωνισμού περιλαμβάνονται οι TotalEnergies, Shell, BP και οι έμποροι εμπορευμάτων Glencore και Gunvor. Η Saudi Aramco κέρδισε μερικά φορτία, όπως και ο μικρότερος έμπορος εμπορευμάτων Hartree.

Η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου της Αιγύπτου υποχώρησε σε χαμηλό εξαετίας τον Μάιο και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω κατά 22,5% μέχρι το τέλος του 2028, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Energy Aspects, ενώ η κατανάλωση ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 39% την επόμενη δεκαετία.

Το ισοζύγιο φυσικού αερίου της Αιγύπτου αναμένεται να περιοριστεί περαιτέρω το 2025, με την παραγωγή φυσικού αερίου να αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται εν μέσω υποεπενδύσεων, δήλωσε η εταιρεία πληροφοριών δεδομένων Kpler.

Διαβάστε ακόμη