Ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τσεχίας, Τζόζεφ Σίκελα (Jozef Síkela), απέστειλε επιστολή στην Ευρωπαία Επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, με θέμα το μέλλον του εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο. Αναφέρθηκε στην επικείμενη λήξη της ρωσο-ουκρανικής συμφωνίας διαμετακόμισης φυσικού αερίου στο τέλος του τρέχοντος έτους, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ανανέωσης. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Σίκελα τόνισε την ικανότητα του τσεχικού συστήματος μεταφοράς, το οποίο θα μπορούσε να αντισταθμίσει τον όγκο του αερίου που διακινείται σήμερα μέσω της Ουκρανίας, σύμφωνα με το ceenergy.news. Η αξιοποίηση αυτής της ικανότητας θα αποτελούσε ένα κρίσιμο βήμα για την Ευρώπη στις συνεχιζόμενες προσπάθειές της να μειώσει την εξάρτηση από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες.

«Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αποδείξει ότι είναι ένας αναξιόπιστος εμπορικός εταίρος, χρησιμοποιώντας τους ενεργειακούς πόρους ως όπλο για να αποσταθεροποιήσει τις ενεργειακές αγορές και την οικονομία μας. Όσο συνεχίζεται η επιθετικότητά της κατά της Ουκρανίας, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει», δήλωσε ο υπουργός Σίκελα. «Ενώ έχουμε μειώσει σημαντικά τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να διατηρήσουμε και να εντείνουμε αυτές τις προσπάθειες».

Η λήξη της συμφωνίας διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου θα επηρεάσει κυρίως τις χώρες ανατολικά της Τσεχικής Δημοκρατίας, οι οποίες σήμερα βασίζονται σε 40 έως 42 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) φυσικού αερίου ημερησίως.

«Εάν διακοπεί η μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας, πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουμε εναλλακτικούς προμηθευτές. Πρέπει να αποφύγουμε ένα σενάριο κατά το οποίο θα καταλήξουμε να αγοράζουμε αέριο που μόνο τυπικά δεν είναι ρωσικό, αλλά ουσιαστικά ανταλλάσσεται με ρωσικό αέριο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς την Ευρώπη, υπονομεύοντας τις προσπάθειές μας να περιορίσουμε τις ρωσικές προμήθειες», τόνισε ο υπουργός Σίκελα.

Η πιο βιώσιμη εναλλακτική λύση είναι το φυσικό αέριο που παρέχεται από χώρες της Δυτικής Ευρώπης, κυρίως με τη μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο θα μπορούσε να μεταφερθεί μέσω της Τσεχικής Δημοκρατίας. Ο υπουργός Σίκελα επεσήμανε ότι το τσεχικό δίκτυο αγωγών έχει τη δυνατότητα να το διαχειριστεί. Η αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου με LNG που εισάγεται μέσω ευρωπαϊκών τερματικών σταθμών ευθυγραμμίζεται με το σχέδιο REPowerEU, το οποίο αποσκοπεί στη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια.

Επιπλέον, η πρόσφατη απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να καταργήσει την προσαύξηση για την αποθήκευση φυσικού αερίου, η οποία προηγουμένως αύξανε το κόστος μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω της Γερμανίας, θα διευκολύνει το σχέδιο αυτό από τις αρχές του επόμενου έτους. Το μέτρο αυτό θα συμβάλει στην εξίσωση των όρων ανταγωνισμού για τη μεταφορά φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ και θα προωθήσει την επανέναρξη του εμπορίου φυσικού αερίου μεταξύ της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Γερμανίας, αυξάνοντας έτσι την πρόσβαση σε μη ρωσικό φυσικό αέριο στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμη