Οι ευρωπαϊκές τιμές για το φυσικό αέριο ταλαντεύονται μεταξύ μικρών κερδών και απωλειών, καθώς η αγορά αναμένει τον αντίκτυπο του τυφώνα Francine, ο οποίος αναμένεται να φτάσει στη Λουιζιάνα την Τετάρτη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς κυμαίνονταν κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και πάνω από ένα μήνα μετά από ένα ξεπούλημα άνω του 5% την Τρίτη.

Τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια του πρώτου μήνα, ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς για το φυσικό αέριο, αυξήθηκαν στα 35,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 9:02 π.μ. στο Άμστερνταμ.

Η Λουιζιάνα φιλοξενεί αρκετές εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου, αν και προς το παρόν ο τυφώνας αναμένεται να παρακάμψει τις εγκαταστάσεις που βρίσκονται συγκεντρωμένες γύρω από τα σύνορα Τέξας-Λουιζιάνας, συμπεριλαμβανομένου του τερματικού σταθμού Sabine Pass της Cheniere Energy Inc.

Οι προετοιμασίες για την ενισχυόμενη καταιγίδα αφορούσαν κυρίως το κλείσιμο των κοντινών πλατφόρμων πετρελαίου, αν και η παροχή αερίου στο εργοστάσιο LNG Cameron με έδρα τη Λουιζιάνα έχει επίσης μειωθεί, σηματοδοτώντας ότι έχει μειώσει την παραγωγή.

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Ευρώπης σε υγροποιημένο φυσικό αέριο, στο οποίο βασίζεται όλο και περισσότερο από τότε που η Ρωσία περιόρισε τις περισσότερες ροές από αγωγούς το 2022. Η περίοδος των τυφώνων στον Κόλπο του Μεξικού παρακολουθείται στενά από τους Ευρωπαίους εμπόρους φυσικού αερίου, καθώς μπορεί να διαταράξει τις εγκαταστάσεις που παραδίδουν το ζωτικής σημασίας καύσιμο.

Ταυτόχρονα, οι αποθηκευτικοί χώροι της περιοχής είναι κατά 93% γεμάτοι, δημιουργώντας ένα μαξιλάρι ασφαλείας για τυχόν απροσδόκητα γεγονότα που επηρεάζουν την προσφορά κατά τη διάρκεια του επερχόμενου χειμώνα. Το κύμα ψύχους που επηρεάζει τη βορειοδυτική Ευρώπη αυτή την εβδομάδα αναμένεται να λήξει την επόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμη