Μια ρωσική εγκατάσταση εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις, στέλνει για πρώτη φορά φορτίο στην Ασία, καθώς η Μόσχα συνεχίζει την αναζήτηση πελατών που είναι πρόθυμοι να παραλάβουν το καύσιμο και να παρακάμψουν τους αμερικανικούς περιορισμούς.

Η Everest Energy παρέλαβε ένα φορτίο από το εργοστάσιο Arctic LNG 2 στη βορειοανατολική Ρωσία το Σαββατοκύριακο και επί του παρόντος βρίσκεται καθ’ οδόν προς την Ασία μέσω της βόρειας θαλάσσιας οδού, σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων που συγκέντρωσε το Bloomberg. Το πλοίο ναυπηγήθηκε το 2003, του επιβλήθηκαν επίσης κυρώσεις από τις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα λόγω της σύνδεσής του με έναν ύποπτο σκιώδη στόλο, και το πιστοποιητικό ναυτιλίας του ανακλήθηκε οριστικά από το Παλάου την περασμένη εβδομάδα.

Είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο και ενδεχομένως επικίνδυνο για ένα παραδοσιακό πλοίο LNG χωρίς δυνατότητες διάσπασης πάγου να διασχίσει την αρκτική εμπορική διαδρομή, η οποία παγώνει εντελώς κατά τη διάρκεια του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο. Αυτό καταδεικνύει τα μέτρα που θα καταβάλει η Ρωσία για να επεκτείνει τις παραδόσεις φυσικού αερίου εν όψει των αμερικανικών περιορισμών για τη μονάδα και τα συνοδευτικά πλοία σε μια προσπάθεια να σταματήσει η εγκατάσταση.

Ο τελικός προορισμός της Everest Energy δεν είναι σαφής. Το πλοίο μπορεί να παραδώσει το αέριο στη μονάδα αποθήκευσης καυσίμων Koryak στην Καμτσάτκα ή σε τερματικό σταθμό εισαγωγής στην Ασία.

Το εργοστάσιο Arctic LNG 2 ξεκίνησε την παραγωγή τον Δεκέμβριο, αλλά οι κυρώσεις των ΗΠΑ που συνδέονται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία καθυστέρησαν τις εξαγωγές για μήνες. Η εγκατάσταση ξεκίνησε τις μεταφορές τον Αύγουστο μέσω πλοίων με αδιαφανή ιδιοκτησία που έκρυβαν τη θέση τους, τυπικά χαρακτηριστικά ενός σκιώδη στόλου που χρησιμοποιείται για την παράκαμψη των δυτικών περιορισμών.

Διαβάστε ακόμη