Θετικές είναι οι προοπτικές περαιτέρω διείσδυσης του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, καθώς πρόκειται για μια πιο καθαρή και οικονομική μορφή ενέργειας σε σχέση με άλλες εναλλακτικές και αποτελεί κρίσιμο κρίκο για τη μετάβαση σε ανανεώσιμα καύσιμα. Αυτό επισημάνθηκε μεταξύ άλλων από τη διοίκηση της Enaon, της ελληνικής θυγατρικής του ιταλικού ομίλου Italgas, που διαχειρίζεται το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Όπως επεσήμαναν στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης στο πλαίσιο της ΔΕΘ η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Enaon Μπάρμπαρα Μοργκάντε και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Enaon EDA Φραντσέσκα Ζανινότι, η εταιρεία υλοποιεί ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα για την επέκταση του δικτύου σε νέες περιοχές και την ψηφιοποίηση υφιστάμενων και νέων υποδομών, ύψους 770 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2024-2028. Σε πρόσφατη συνάντηση της ηγεσίας της διοίκηση της εταιρείας με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ τονίστηκε ότι για το τρέχον έτος προβλέπεται η ενεργοποίηση του δικτύου φυσικού αερίου σε 12 νέες περιοχές. Μετά την έλευση του φυσικού αερίου στα Γρεβενά τον περασμένο Μάρτιο, ο σχεδιασμός προβλέπει την ενεργοποίηση του δικτύου σε Λιβαδειά, Καστοριά, Άργος Ορεστικό, Γιαννιτσά, Φλώρινα, Βέροια, Καρπενήσι, Ορεστιάδα, Άμφισσα, Αλεξάνδρεια και στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας έως το τέλος του έτους. Επιπλέον, για το 2025 προγραμματίζεται η τροφοδότηση επιπλέον 7 πόλεων με LNG. Πρόκειται για την Πάτρα, το Αγρίνιο, τον Πύργο, τα Ιωάννινα, την Άρτα, την Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα.

Έχοντας συμπληρώσει δυο χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά, η εμπειρία της Εnaon δείχνει ότι το φυσικό αέριο διατηρεί κομβικό ρόλο στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και αποτελεί την πρώτη επιλογή για πολλούς καταναλωτές, τόσο οικιακούς, όσο και εμπορικούς και βιομηχανικούς, λόγω του ανταγωνιστικού του κόστους. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα, οι νέες συνδέσεις αυξήθηκαν κατά 20% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023.

Ενιαία Χρέωση Χρήσης Δικτύου για όλη την επικράτεια

Προκειμένου να διευκολυνθεί η διείσδυση του φυσικού αερίου σε νέες περιοχές χωρίς να επιβαρυνθούν με υψηλά κόστη η καταναλωτές, η Enaon προωθεί την θέσπιση ενιαίου συστήματος χρεώσεων χρήσης δικτύου για όλη τη χώρα (ενώ σήμερα υπάρχουν διαφορετικές ταρίφες ανά περιοχή) και έχει δρομολογήσει τις σχετικές διαδικασίες στη ΡΑΕΕΥ, οι οποίες δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.

Όπως επισημάνθηκε, η ενιαία τιμολόγηση ανοίγει τον δρόμο για την περαιτέρω διείσδυση του καυσίμου σε νέες περιοχές που υπόκεινται σε μεγάλες επιβαρύνσεις με το υφιστάμενο σύστημα. Επιπρόσθετα, πρόκειται για ένα πιο δίκαιο σύστημα, καθώς οι καταναλωτές δεν επιβαρύνονται με βάση το που κατοικούν, το οποίο θα απλοποιήσει τη διαδικασία για τον υπολογισμό των χρεώσεων από την Enaon EDA.

Η πρόταση της εταιρείας που βρίσκεται υπό συζήτηση με τη Ρυθμιστική Αρχή αφορά στη σταδιακή εφαρμογή της ενιαίας τιμολόγησης ώστε να μπορέσουν οι καταναλωτές να προσαρμοστούν στις διαφοροποιήσεις που θα υπάρξουν.

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση της Enaon βρίσκεται σε επαφή με την Ρυθμιστική Αρχή προκειμένου να λάβει το «πράσινο φως» για την επιτάχυνση του σχεδίου αντικατάστασης των συμβατικών μετρητών με έξυπνους μετρητές, με το νέο Πρόγραμμα Aνάπτυξης της Εnaon EDA να προβλέπει επενδύσεις ύψους 61, 4 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2028 για την εγκατάσταση 568.890 έξυπνων μετρητών στις περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας.

Καθώς η εταιρεία επιδιώκει να επισπεύσει την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό τροποποιώντας το χρονοδιάγραμμα που είχε υποβάλλει στη ΡΑΕΕΥ, έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται από το ρυθμιστικό πλαίσιο, αρχής γενομένης με την υποβολή επικαιροποιημένης μελέτης κόστους-οφέλους για τους έξυπνους μετρητές που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του μήνα. μορφή ενέργειας. Η αντικατάσταση των συμβατικών μετρητών από τους τελευταίας γενιάς “H2 ready” έξυπνους μετρητές Nimbus που έχουν τη δυνατότητα μέτρησης διαφορετικών τύπων αερίου, ακόμη και αναμεμειγμένων μεταξύ τους, προσφέροντας σημαντικά οφέλη στους καταναλωτές αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2025.

Διαβάστε ακόμη