Σε ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση των ενεργειακών δεσμών, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, κ. Γιώργος Παπαναστασίου, συναντήθηκε στη Λευκωσία με τον νέο Υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, κ. Karim Badawi. Η συνάντηση σηματοδοτεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη του κ. Badawi στην Κύπρο, μετά από πρόσκληση του κ. Παπαναστασίου για προκαταρκτική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στο solarquarter.com, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις πρόσφατες διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας. Και οι δύο υπουργοί τόνισαν τη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας για την επίτευξη του κοινού στόχου της δημιουργίας ενός αξιόπιστου ενεργειακού διαδρόμου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Ο διάδρομος αυτός αποσκοπεί στη διευκόλυνση της μεταφοράς φυσικού αερίου και πράσινης ενέργειας μεταξύ των δύο περιοχών.

Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν η επιτάχυνση της ανάπτυξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο. Διερευνήθηκε η πιθανή χρήση των υφιστάμενων αιγυπτιακών υποδομών, ιδίως η προοπτική μεταφοράς φυσικού αερίου από την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στην Αίγυπτο. Το αέριο αυτό θα μπορούσε να υγροποιηθεί και να εξαχθεί στις διεθνείς αγορές, αξιοποιώντας τις καθιερωμένες εγκαταστάσεις της Αιγύπτου και ενισχύοντας την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια.

Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν ισχυρή δέσμευση για την προώθηση αυτών των πρωτοβουλιών, αναγνωρίζοντας τη στρατηγική σημασία των συνεργατικών προσπαθειών για την επίτευξη των κοινών ενεργειακών στόχων. Η συνάντηση υπογράμμισε τις δυνατότητες εμβάθυνσης των ενεργειακών συνεργασιών και ενσωμάτωσης των πόρων προς όφελος τόσο της Κύπρου όσο και της Αιγύπτου στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Υπενθυμίζεται, ότι σήμερα, Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία, η σύσκεψη για το μέλλον του καλωδίου Ελλάδας – Κύπρου (Great Sea Interconnector), η οποία θα κρίνει αν τελικά θα υλοποιηθεί το μεγάλο έργο ύψους 2 δισ. ευρώ

Διαβάστε ακόμη