«Η τωρινή κατάσταση με το φθηνό ρωσικό αέριο στην περιοχή δεν θα διαρκέσει για πάντα» προειδοποίησε η CEO του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλι μιλώντας στο περιθώριο του 4ου Thessaloniki Metropolitan Summit του Economist στην κάμερα του powergame.gr. Και συμπλήρωσε πως «αν αντιμετωπίσουμε διακοπή ροής αερίου προς την Τουρκία για οποιονδήποτε λόγο τότε χώρες στο κέντρο της Νοτιανατολικής Ευρώπης θα επηρεαστούν σοβαρά. Αυτό δεν αφορά την Ελλάδα ή χώρες με πρόσβαση σε LNG, αλλά το κέντρο της ΝΑ Ευρώπης παραμένει ευάλωτο σε εναλλακτικές πηγές».
Σημειώνεται ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2024, τα έσοδα για τη Ρωσία από πωλήσεις αέριου και πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 41% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 65 δισ. δολάρια. Τον Ιούνιο, οι εισαγωγές ρωσικού LNG στην Ε.Ε. ήταν περισσότερες απ’ ό,τι του αμερικανικού, με όλο και πιο πολλά τάνκερ να κάνουν τη διαδρομή από τη σιβηρική χερσόνησο του Γιαμάλ προς τα μεγάλα ευρωπαϊκά terminal της Ολλανδίας, του Βελγίου, της Γαλλίας, της Ισπανίας, αλλά και στη Ρεβυθούσα της Ελλάδας.
Αναφερόμενη στη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου η Μαρία Ρίτα Γκάλι σχολίασε ότι πρόκειται για έναν διάδρομο που αποτελείται από πολλά διαφορετικά έργα σε διάφορες χώρες. Κάποια από αυτά όπως της Ελλάδας, αλλά και πρόσφατα κάποια της Βουλγαρίας και μερικά από την Ουγγαρία Σλοβακία και Ουκρανία προχωρούν. Φυσικά, η βιομηχανία κάνει πολλά μόνη της και με τη στήριξη των κρατών – μελών για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων του Κάθετου Διαδρόμου. Όμως, υπάρχει ένα επίπεδο οικονομικής δέσμευσης για κάποια μεγάλα έργα που ξεπερνά αυτό που μπορούν να στηρίξουν τα κράτη ή η αγορά. Εδώ πιστεύουμε ότι το σχέδιο για να αξιοποιήσει πλήρως τη διαφοροποίηση πηγών, θα χρειαστεί πιο ξεκάθαρη στήριξη από την Επιτροπή.
Ωστόσο, σχολίασε πως παρά τη συνεργασία και την πρόοδο παρατηρείται ένας δισταγμός στην οικονομική στήριξη κάποιων αναγκαίων έργων.
Διαβάστε ακόμη