Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε τη Δευτέρα (2 Σεπτεμβρίου) ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έφτασε για κρατική επίσκεψη στη Μογγολία, η οποία βρίσκεται στη διαδρομή ενός σχεδιαζόμενου νέου αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τη Ρωσία με την Κίνα, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Euractiv,

Η Ρωσία βρίσκεται εδώ και χρόνια σε συνομιλίες για την κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως από την περιοχή της Yamal στην Κίνα μέσω της Μογγολίας.

Το έργο, Power of Siberia 2, αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Ρωσίας να αντισταθμίσει την απώλεια του μεγαλύτερου μέρους των πωλήσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Πρόκειται για τον προγραμματισμένο διάδοχο ενός υφιστάμενου αγωγού με το ίδιο όνομα, ο οποίος ήδη προμηθεύει ρωσικό αέριο στην Κίνα και πρόκειται να φθάσει στην προγραμματισμένη δυναμικότητά του των 38 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως το 2025.

Το νέο εγχείρημα έχει εδώ και καιρό βαλτώσει για βασικά ζητήματα, όπως η τιμολόγηση του φυσικού αερίου. Ωστόσο, ο Πούτιν δήλωσε την παραμονή της επίσκεψής του ότι οι προπαρασκευαστικές εργασίες, συμπεριλαμβανομένων των μελετών σκοπιμότητας και των τεχνικών μελετών, προχωρούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Σήμερα, Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Μογγολίας Ukhnaagiin Khurelsukh.

Η Ουκρανία κάλεσε τη Μογγολία την περασμένη εβδομάδα να συλλάβει τον Πούτιν βάσει εντάλματος που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο πέρυσι, όταν τον κατηγόρησε για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης εκατοντάδων παιδιών από την Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο απέρριψε την κατηγορία, λέγοντας ότι έχει πολιτικά κίνητρα, και δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για το ταξίδι του Πούτιν.

Το ένταλμα υποχρεώνει τα 124 κράτη μέλη του δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένης της Μογγολίας, να συλλάβουν τον Πούτιν και να τον μεταφέρουν στη Χάγη για δίκη, εάν πατήσει το πόδι του στο έδαφός τους.

Διαβάστε ακόμη