Η Σαουδική Αραβία και η Λιβύη έχουν χρηματοδοτήσει την αγορά φορτίων φυσικού αερίου αξίας τουλάχιστον 200 εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσουν την Αίγυπτο να διευκολύνει την ενεργειακή της κρίση αυτό το καλοκαίρι εν μέσω απότομης μείωσης της εγχώριας παραγωγής φυσικού αερίου, δήλωσαν δύο πηγές της βιομηχανίας που γνωρίζουν το θέμα, σύμφωνα με το Reuters.

Η Αίγυπτος χρειάζεται φυσικό αέριο αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να καλύψει τη θερινή ζήτηση έως τον Οκτώβριο, σύμφωνα με μία από τις δύο πηγές που γνωρίζουν το σχέδιο της κυβέρνησης, αλλά δεν διαθέτει κεφάλαια για να καλύψει πλήρως τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου

«Χωρίς την υποστήριξη των φίλων μας στον Κόλπο, δεν θα είμαστε σε θέση να πληρώσουμε για αυτές τις αποστολές», δήλωσε μία από τις πηγές. Πρόσθεσε ότι οι αξιωματούχοι αναζητούν να συγκεντρώσουν περισσότερα χρήματα από τους συμμάχους.

Οι δύο πηγές δήλωσαν ότι η Σαουδική Αραβία έχει χρηματοδοτήσει τρία από τα 32 φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου που έχει αγοράσει το Κάιρο μέχρι στιγμής φέτος, τα οποία σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters αξίζουν περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια σε τρέχουσες τιμές.

Η Λιβύη αγόρασε ένα φορτίο τον Ιούλιο αξίας περίπου 50 εκατομμυρίων δολαρίων με κεφάλαια της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης, πρόσθεσαν οι πηγές. Ο λογαριασμός φυσικού αερίου της Αιγύπτου και η χρηματοδότηση από τη Σαουδική Αραβία και τη Λιβύη δεν έχουν αναφερθεί προηγουμένως.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Πετρελαίου της Αιγύπτου δήλωσε ότι οι λεπτομέρειες του διαγωνισμού φυσικού αερίου είναι εμπιστευτικές. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, η κεντρική τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας και η κρατική εταιρεία ενέργειας της Λιβύης NOC δεν απάντησαν στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν διοχετεύσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην Αίγυπτο για να στηρίξουν τον πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, τον οποίο θεωρούν σημαντικό σύμμαχο.

Η Αίγυπτος χρειάστηκε να καταφύγει σε αποκοπή φορτίου τον τελευταίο χρόνο για να διατηρήσει το δίκτυό της σε λειτουργία εν μέσω της έλλειψης προμήθειας φυσικού αερίου και της αυξανόμενης ζήτησης, και η εντεινόμενη ενεργειακή κρίση επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Καΐρου, καθώς παλεύει με έναν βαρύ λογαριασμό επιδοτήσεων.

Η κυβέρνηση Σίσι αύξησε τις επιδοτήσεις καυσίμων και τροφίμων αυτό το καλοκαίρι, αλλά οι αυξήσεις αυτές δεν αντισταθμίζουν την υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας κατά 60% από τον Μάρτιο του 2024, αφήνοντας τον αυξανόμενο πληθυσμό της Αιγύπτου να αγωνίζεται με το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης.

Το εξωτερικό χρέος της Αιγύπτου έφθασε τα 154 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάιο, κοντά στο ιστορικό υψηλό του τέλους του 2023, που είναι 168 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου της Αιγύπτου έπεσε σε χαμηλό εξαετίας τον Μάιο, μειωμένη κατά 25% περίπου από την κορύφωσή της το 2021, και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω κατά 22,5% έως το 2028, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Energy Aspects.

Η χώρα σχεδίαζε να γίνει σημαντικός εξαγωγέας φυσικού αερίου μετά την ανακάλυψη του γιγαντιαίου υπεράκτιου κοιτάσματος Zohr από τον ιταλικό ενεργειακό όμιλο Eni το 2015.

Το υπουργείο Ενέργειας της χώρας δήλωσε τότε, όταν ξεκίνησε η παραγωγή του Zohr το 2017, ότι το κοίτασμα θα παρήγαγε 2,7 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια ημερησίως έως το 2039, αλλά αφού αυξήθηκε σε μια κορυφή στα 3,2 δισ. κυβικά πόδια ημερησίως το 2019, η παραγωγή μειώθηκε σε μόλις 1,9 δισ. κυβικά πόδια ημερησίως το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Τέσσερις βιομηχανικές και διπλωματικές πηγές δήλωσαν ότι η ταχεία ανάπτυξη του Zohr έχει διοχετεύσει πολύ νερό στον ταμιευτήρα και έχει καταστήσει την εξόρυξη φυσικού αερίου πιο δύσκολη.

Η Eni δήλωσε ότι η παραγωγή από το Zohr ήταν σύμφωνη με τις προβλέψεις της και με όσα είχαν συμφωνηθεί με τους εταίρους της και τις αρχές.

Ο όμιλος πρόσθεσε ότι τα σχέδια για την παραγωγή του κοιτάσματος έπρεπε να επικαιροποιηθούν μετά την πιο αργή ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Η ανάπτυξη του Zohr ήταν σύμφωνη με το μοντέλο ταχείας ανάπτυξης της Eni, δήλωσε επίσης ο ιταλικός όμιλος.

Οι ίδιες τέσσερις πηγές δήλωσαν ότι οι επενδύσεις στον κλάδο του φυσικού αερίου έχουν επίσης επιβραδυνθεί επειδή η Αίγυπτος έχει συσσωρεύσει χρέος ύψους περίπου 6 δισ. δολαρίων για προμήθειες φυσικού αερίου και καυσίμων.

Μόνο το χρέος της Αιγύπτου προς την Eni – που σχετίζεται κυρίως με το φυσικό αέριο – ανερχόταν σε σχεδόν 1,27 δισ. δολάρια στο τέλος Ιουνίου, από 1,16 δισ. δολάρια στο τέλος του περασμένου έτους.

Διαβάστε ακόμη