Μόλις χθες η Κροατία έγινε η δέκατη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καταφέρνει να εντάξει το αζερικό φυσικό αέριο στο ενεργειακό της μείγμα, μέσω μιας σημαντικής συνεργασίας με την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν (SOCAR). Αυτή η κίνηση αποτελεί ένα στρατηγικό «άνοιγμα» για την εν λόγω χώρα, ενισχύοντας αφενός ενεργειακή ασφάλεια και αφετέρου δημιουργώντας το πεδίο για νέους δρόμους προμήθειας στην Ευρώπη. Η κίνηση αυτή είναι άκρως συμβολική ιδίως αν αναλογιστεί κανείς πως λαμβάνει χώρα σε μία περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη παλεύει να απεξαρτηθεί από τον Αρμαγεδώνα του ρωσικού αερίου, ενώ περιβάλλεται από ένα τεταμένο γεωπολιτικό τοπίο.

Η συνεργασία της SOCAR με την κροατική ενεργειακή εταιρεία PPD και την ελβετική MET Group προβάλλει τον ρόλο του Αζερμπαϊτζάν ως πυλώνα στο ευρωπαϊκό ενεργειακό πλαίσιο. Αυτή η εταιρική σχέση υπογραμμίζει τη σημασία του αζερικού αερίου στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας. Για την Κροατία, η εισαγωγή του αζερικού αερίου δεν αποτελεί μόνο μία εμπορική συναλλαγή, αλλά μία στρατηγική ενίσχυση της εθνικής της ενεργειακής ασφάλειας. Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία, η οποία έχει αναδιαμορφώσει τις ενεργειακές δυναμικές στην ήπειρο, η κίνηση της Κροατίας προς την ένταξη του αζερικού αερίου στο ενεργειακό της μίγμα αποτελεί ένδειξη της προληπτικής της προσέγγισης στην εξασφάλιση σταθερών και διαφοροποιημένων πηγών ενέργειας.

Ο ρόλος του Αζερμπαϊτζάν εκτείνεται πέρα από μια απλή εναλλακτική προμηθευτή. Η χώρα γίνεται ένας κρίσιμος παίκτης στον ευρωπαϊκό ενεργειακό τομέα, προσφέροντας ανταγωνιστικές τιμές και αξιοπιστία, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τις χώρες που επιδιώκουν να σταθεροποιήσουν τα ενεργειακά τους κόστη και να μειώσουν τις εξαρτήσεις από μοναδικές πηγές. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Κροατία, όπου το φυσικό αέριο αποτελεί ένα ουσιαστικό στοιχείο, καθώς αντιπροσωπεύει περίπου το 26% της πρωτογενούς κατανάλωσης ενέργειας. Η εισροή του αζερικού αερίου υπόσχεται να βοηθήσει στην αντικατάσταση πιο ρυπογόνων πηγών ενέργειας όπως το κάρβουνο, αλλά και να συμβαδίσει με τις φιλοδοξίες της Κροατίας για βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Επιπλέον, η άφιξη του αζερικού αερίου αναμένεται να δώσει ώθηση σε περαιτέρω αναπτύξεις μέσα στον ενεργειακό τομέα της Κροατίας, περιλαμβάνοντας την απελευθέρωση της αγοράς και την ενίσχυση της υποδομής για τη διαχείριση των αυξημένων εισαγωγών αερίου. Έργα όπως ο αγωγός Ιόνιο-Αδριατικής (IAP) ή ο TAP στοχεύουν να συνδέσουν την Κροατία με άλλες περιφερειακές αγορές, ενώ είναι πιθανό να λάβουν ώθηση, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό μέσα στον τομέα του αερίου και μειώνοντας ταυτόχρονα τα ενεργειακά κόστη τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις.

Η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Κροατίας και Αζερμπαϊτζάν μέσω της προμήθειας φυσικού αερίου είναι ένας ξεκάθαρος δείκτης των μεταβαλλόμενων ενεργειακών δυναμικών στην Ευρώπη. Καθώς οι χώρες στην ήπειρο συνεχίζουν να πλοηγούνται μέσα από τις πολυπλοκότητες των γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων και επιδιώκουν να εδραιώσουν την ενεργειακή τους ανεξαρτησία, το Αζερμπαϊτζάν προβάλλεται ως ένας κρίσιμος παράγοντας στον σχηματισμό του μέλλοντος της ενεργειακής ασφάλειας και της βιωσιμότητας της Ευρώπης. Ως εκ τούτου, αναδεικνύεται μεγάλο στοίχημα για το Αζερμπαϊτζάν η υλοποίηση της δέσμευσης του για διπλασιασμό των εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη έως το 2027 αν και η χώρα προχωρεί σε αύξηση της παραγωγής κατά 10% φέτος. Αν και το Τουρκμενιστάν θα μπορούσε να διαδραματίσει βασικό ρόλο στο να βοηθήσει το Αζερμπαϊτζάν να επιτύχει τους στόχους εξαγωγής φυσικού αερίου της ΕΕ, αλλά οι διαπραγματεύσεις για μια ρύθμιση προμήθειας διαμετακόμισης ήταν αργές. Το Αζερμπαϊτζάν επιδιώκει να επιτύχει τον στόχο εξαγωγής φυσικού αερίου φέτος. Ωστόσο, το Μπακού έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να μπορέσει η χώρα να εκπληρώσει τις φιλόδοξες εξαγωγικές του δεσμεύσεις για το 2027.

Διαβάστε ακόμη