Μια πιθανή διακοπή της διαμετακόμισης του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και διαταραχές του εφοδιασμού, αποσταθεροποιώντας ενδεχομένως τον βιομηχανικό τομέα της Ιταλίας, δήλωσε στο Montel η ιταλική ένωση φυσικού αερίου Gas Intensive. «Παρακολουθούμε την πιθανή διακοπή με μεγάλη ανησυχία, σεβόμενοι τις αποφάσεις της ΕΕ και της ιταλικής κυβέρνησης», δήλωσε ο πρόεδρος του λόμπι, Άλντο Κιαρίνι (Aldo Chiarini), τονίζοντας την ανάγκη οι ιταλικές βιομηχανίες να λαμβάνουν φυσικό αέριο σε “δίκαιες και λογικές τιμές”.
Σε περίπτωση που η διακοπή των ροών συμβεί νωρίτερα από το προγραμματισμένο, οι τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 10-15%, δήλωσαν πρόσφατα αναλυτές στο Montel, ενώ ο Βάλτερ Μπολτς, πρώην επικεφαλής της αυστριακής ρυθμιστικής αρχής E-Control, προέβλεψε εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου έως και 20%. «Όταν υπάρχει έλλειψη [φυσικού αερίου], ξέρεις από πού ξεκινάει, αλλά δεν μπορείς να προβλέψεις πού θα καταλήξει», δήλωσε ο Κιαρίνι, αναφερόμενος στο γεγονός ότι είναι δύσκολο να προβλέψεις τις συνέπειες μιας έλλειψης. Αναφέρθηκε επίσης στον διευθύνοντα σύμβουλο της Eni, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι (Claudio Descalzi), ο οποίος προειδοποίησε πρόσφατα ότι «η κρίση του φυσικού αερίου δεν έχει τελειώσει».
Το ευρωπαϊκό συμβόλαιο αναφοράς TTF front-month για τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε τελευταία γύρω στα 39 ευρώ/MWh στην Ice Endex. Οι ιταλικές εισαγωγές από το σημείο εισόδου Tarvisio – όπου ρέει ρωσικό αέριο μέσω του αγωγού Trans Austria Gas – αυξήθηκαν κατά 25% σε πάνω από 2,7 δισ. κυβικά μέτρα το πρώτο εξάμηνο του 2024 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας. Από τον Μάρτιο του 2024, οι εισαγωγές από τη Ρωσία αυξάνονται σταθερά. Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου το πρώτο εξάμηνο του 2024 αντιπροσώπευαν σχεδόν το 9% της ιταλικής ζήτησης, από 6,5% το πρώτο εξάμηνο του 2023.
«Περίπου 15 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα περνούν από το Ταρβίσιο, αλλά έχουμε φτάσει σε ημερήσιες αιχμές 60 εκατ. κυβικών μέτρων λόγω της συντήρησης του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου Olt», δήλωσε ο Κιαρίνι, αναφερόμενος στη μονάδα επαναεριοποίησης 5 δισ. κυβικών μέτρων του Λιβόρνο που θα παραμείνει εκτός λειτουργίας έως το τέλος Οκτωβρίου. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η κατάσταση του ιταλικού εφοδιασμού δεν θα τεθεί σε κίνδυνο, ενώ οι βιομηχανίες ανησυχούν για πιθανές αιχμές στις τιμές και απρογραμμάτιστα γεγονότα.
Και ενώ μια μείωση των ροών προς την Ιταλία θα δημιουργούσε προβλήματα στην τοπική βιομηχανία, για την Αυστρία και τη Σλοβακία θα ήταν «καταστροφή», σημειώνει η Gas Intensive.
Η κοινοπραξία, η οποία εκπροσωπεί περισσότερες από 130 εταιρείες έντασης φυσικού αερίου, πρόσθεσε ότι η Ιταλία, ενώ διασφαλίζει την απαραίτητη αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην εσωτερική ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο και στη σταθερότητα των τιμών. Εάν το ρωσικό φυσικό αέριο αντικατασταθεί με προμήθειες που προέρχονται από το Αζερμπαϊτζάν, ακόμα μέσω της Ουκρανίας, θα ήταν η ιδανική λύση σύμφωνα με τις ιταλικές βιομηχανίες. «Θα ήμασταν πολύ ευτυχείς με αυτή τη δυνατότητα, την οποία ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει εκφράσει την υποστήριξή του», δήλωσε ο Κιαρίνι.
Διαβάστε ακόμη