Οι μέσες ημερήσιες προμήθειες φυσικού αερίου του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom προς την Ευρώπη μειώθηκαν τον Αύγουστο κατά 2% σε σχέση με τον Ιούλιο και κατά 2,3% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters τη Δευτέρα.

Οι υπολογισμοί, που βασίζονται σε στοιχεία του ευρωπαϊκού ομίλου μεταφοράς φυσικού αερίου Entsog και στις ημερήσιες εκθέσεις της Gazprom για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, έδειξαν ότι οι μέσες ημερήσιες εξαγωγές μέσω αγωγών μειώθηκαν στα 89,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) τον περασμένο μήνα.

Αυτό ήταν μειωμένο από 91,5 εκατ. κυβικά μέτρα τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους και 91,7 εκατ. κυβικά μέτρα τον Αύγουστο του 2023.

Οι συνολικές προμήθειες φυσικού αερίου της Gazprom στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανήλθαν σε περίπου 2,78 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία. Από αυτά, τα 1,29 δισ. κυβικά μέτρα, ή 41,7 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως, στάλθηκαν μέσω της Ουκρανίας.

Η διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από τα ιστορικά επίπεδα λόγω των μαχών στην περιοχή του Κουρσκ, όπου βρίσκεται το τελευταίο σημείο μεταφόρτωσης ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη.

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom προς την Ευρώπη φέτος έχουν φθάσει μέχρι στιγμής περίπου τα 21,1 δισ. κυβικά μέτρα και είναι αυξημένες κατά 19,2% σε ετήσια βάση.

Η εταιρεία, η οποία δεν έχει δημοσιεύσει τα δικά της μηνιαία στατιστικά στοιχεία από τις αρχές του 2023, δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα σχολιασμού.

Η Ρωσία προμήθευσε συνολικά περίπου 63,8 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω διαφόρων οδών το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gazprom και τους υπολογισμούς του Reuters. Ο όγκος μειώθηκε κατά 55,6% στα 28,3 δισ. κυβικά μέτρα πέρυσι.

Στην κορύφωσή τους το 2018-2019, οι ετήσιες ροές προς την περιοχή έφθασαν τα 175 με 180 δισ. κυβικά μέτρα.

Διαβάστε ακόμη