Η Τουρκία και η Shell Plc υπέγραψαν 10ετή συμφωνία προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), το τελευταίο βήμα στην προσπάθεια της Άγκυρας να γίνει περιφερειακός κόμβος για το καύσιμο αυτό στο κατώφλι της Ευρώπης, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Bloomberg.

Η Shell θα πωλεί στην κρατική Botas της Τουρκίας περίπου 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως, αρχής γενομένης από το 2027, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ (Alparslan Bayraktar) κατά την τελετή υπογραφής στην Άγκυρα. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου το 8% της συνολικής ζήτησης φυσικού αερίου της χώρας το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας.

Η σύμβαση περιλαμβάνει επιλογή για την παράδοση του φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκούς τερματικούς σταθμούς εκτός Τουρκίας, πρόσθεσε ο Μπαϊρακτάρ.

Η Τουρκία στοχεύει να γίνει κόμβος και προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει επενδύσει σημαντικά στην πλεονάζουσα ικανότητα εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς και στην εγχώρια παραγωγή στη Μαύρη Θάλασσα. Εξάγει ήδη μικρές ποσότητες στο μπλοκ, αλλά οι ροές περιορίζονται από τη χωρητικότητα του αγωγού στα δυτικά σύνορα με τη Βουλγαρία.

Η Botas αγοράζει αέριο από αγωγούς από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν, ενώ η Αλγερία και οι ΗΠΑ κυριαρχούν στις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Τον Μάιο, η εταιρεία υπέγραψε 10ετή συμφωνία προμήθειας LNG για έως και 2,5 εκατ. τόνους ετησίως με την αμερικανική Exxon Mobil Corp.

Διαβάστε ακόμη