Ο γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom, που ανήκει στο Κρεμλίνο, δήλωσε την Πέμπτη ότι τα καθαρά κέρδη του πρώτου εξαμήνου υπερτριπλασιάστηκαν σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο ρούβλια (10,9 δισεκατομμύρια δολάρια), χάρη στην αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου και τον έλεγχο του κόστους, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Reuters.

Η Gazprom κατρακύλησε σε καθαρή ζημία περίπου 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, το πρώτο έτος στο κόκκινο από το 1999, καθώς το εμπόριο φυσικού αερίου με την Ευρώπη, που κάποτε ήταν η κύρια αγορά πωλήσεών της, μειώθηκε λόγω της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Famil Sadygov δήλωσε επίσης στο κανάλι Telegram της Gazprom ότι τα βασικά κέρδη την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου αυξήθηκαν κατά 19% σε ετήσια βάση σε 1,459 τρισεκατομμύρια ρούβλια λόγω της βελτίωσης του εμπορίου πετρελαίου και της αύξησης των εξαγωγών φυσικού αερίου, μεταξύ άλλων προς την Κίνα.

Πρόσθεσε ότι η αύξηση της συμμετοχής της Gazprom στο έργο πετρελαίου και φυσικού αερίου Sakhalin Energy στον Ειρηνικό της Ρωσίας ενίσχυσε επίσης τα οικονομικά της μεγέθη, ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη, η βάση για την καταβολή μερίσματος, έφτασαν τα 779 δισεκατομμύρια ρούβλια για το εξάμηνο.

Η Gazprom δήλωσε ότι ταλαντεύτηκε σε καθαρά κέρδη δεύτερου τριμήνου ύψους 389,7 δισεκατομμυρίων ρουβλίων από ζημίες 18,6 δισεκατομμυρίων ρουβλίων ένα χρόνο πριν.

Η Ρωσία συνέχισε να διαφοροποιεί το εμπόριό της μακριά από τη Δύση, η οποία έχει επιβάλει πολυάριθμες πρωτοφανείς κυρώσεις σε βάρος ρωσικών επιχειρήσεων και προσώπων λόγω της σύγκρουσης με την Ουκρανία, και εδραίωσε τους δεσμούς της με την Ασία, ιδίως με την Κίνα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη ότι ο όμιλος αύξησε τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Κίνα κατά 37% τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους.

Διαβάστε ακόμη