Οδεύουν προς χαμηλό τριετίας οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη, εν μέσω υψηλής πληρότητας των αποθηκών φυσικού αερίου και ισχυρής ζήτησης LNG από την Ασία.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Montel, οι εισαγωγές προς ευρωπαϊκές χώρες –συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας- εκτιμώνται σε 6 εκατ. τόνους έναντι 8 εκατ. τόνων τον Αύγουστο του 2023, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2021 σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της εταιρείας Kpler.

Παρά τις γεωπολιτικές ανησυχίες για τον εφοδιασμό σε φυσικό αέριο που συνδέονται με τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας και τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, δεν έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής αξιοσημείωτες διαταραχές στην προσφορά, κάτι που επέτρεψε στην Ευρώπη να συνεχίσει να γεμίζει τις αποθήκες της ενόψει του χειμώνα, με το ποσοστό πληρότητας να υπολογίζεται στο 92%. Με τις ροές αγώγιμου φυσικού αερίου να είναι σχετικά ισχυρές, οι ανάγκες για LNG εμφανίζονται μειωμένες, αέριο. Την ίδια στιγμή, δεν καταγράφεται και ευρύτερα έλλειψη προσφοράς, καθώς οι παγκόσμιες εξαγωγές θα ανέλθουν σε υψηλό τετραμήνου (30,7 εκατ. τόνοι) για τον Αύγουστο.

Πάντως, παρά τη μείωση σε μηνιαία βάση, οι εισαγωγές LNG σε Ευρώπη και Τουρκία ενδέχεται να αυξηθούν κατά τουλάχιστον 7% αυτή την εβδομάδα σε περίπου 1,5 εκατ. τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Kpler. Επιπροσθέτως, η Ευρώπη πιθανότατα θα δει αύξηση στις αφίξεις φορτίων LNG τον Σεπτέμβριο προκειμένου να αντισταθμιστεί η μείωση προσφοράς από το αέριο αγωγών της Νορβηγίας λόγω εργασιών συντήρησης στο δίκτυο, με τις προβλεπόμενες ροές φυσικού αερίου από τη σκανδιναβική χώρα – τον κύριο προμηθευτή φυσικού αερίου της βορειοδυτικής Ευρώπης – να υποχωρούν κατά τις εκτιμήσεις σε χαμηλό έτους την επόμενη εβδομάδα.

«Οι παραδόσεις LNG θα μπορούσαν να παρουσιάσουν ένα προφίλ αντιστρόφως ανάλογο με τον αντίκτυπο των εργασιών συντήρησης στη Νορβηγία, που θα είναι πιο έντονος κατά τις τρεις πρώτες εβδομάδες του μήνα», σχολίασε ο αναλυτής του LSEG Ούλριχ Βέμπερ.

Διαβάστε ακόμη