Η κυπριακή κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο κατάργησης του μονοπωλίου της ΔΕΦΑ στην αγορά φυσικού αερίου, ώστε να μπορούν και τρίτοι να εισάγουν φυσικού αέριο. Το θέμα ανέκυψε κατά τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας κατά τη συνεδρίαση της οποίας αποκαλύφθηκε πως το υπουργείο Ενέργειας έχει στείλει επιστολή στη ρυθμιστική αρχή (ΡΑΕΚ) προκειμένου να εξετάσει αυτό το ενδεχόμενο.

Όπως μεταδίδει ο κυπριακός Τύπος, ο πρόεδρος της ΡΑΕΚ Ανδρέας Πουλλικκάς δήλωσε στην επιτροπή της Βουλής πως  «έχουμε παραλάβει μία επιστολή από το υπουργείο Ενέργειας πριν λίγες μέρες, μέσω της οποίας μας ζητά να διερευνήσουμε την πιθανότητα για κατάργηση της αναδυόμενης αγοράς και ποιες ρυθμιστικές ρυθμίσεις χρειάζονται ούτως ώστε να μπορέσει να ρυθμιστεί μία αγορά φυσικού αερίου, η οποία να έχει αρκετούς προμηθευτές φυσικού αερίου». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «είμαστε στο στάδιο των εξετάσεων».

Στη Βουλή συζητήθηκε και η πρόταση ώστε να προχωρήσει ειδική νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα για την κατασκευή του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου στο Βασιλικό που έχουν μείνει στη μέση ενώ υπάρχει σε εξέλιξη δικαστική διαμάχη με την κοινοπραξία κατασκευής. Η ρύθμιση θα βασίζεται στη γερμανική νομοθεσία με βάση την οποία κατασκευάστηκαν σε χρόνο ρεκόρ 4 – 5 τερματικοί σταθμοί αεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) ώστε να αντιμετωπιστεί η διακοπή της ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου ενημέρωσε την Βουλή πως «στις 4 Σεπτεμβρίου έχουμε μία σημαντική δίκη και απόφαση του αγγλικού δικαστηρίου» επί της διαιτησίας στην οποία έχει προσφύγει η κοινοπραξία. «Η 4η Σεπτεμβρίου είναι πολύ κρίσιμη ημερομηνία», τόνισε. Η κινεζική κοινοπραξία CMC έχει προσφύγει από τις αρχές του χρόνου στο διαιτητικό δικαστήριο του Λονδίνου και διεκδικεί πρόσθετες αποζημιώσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία την οποία θεωρεί υπαίτια για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του τερματικού. Διαφορετική άποψη έχει η πλευρά της κυβέρνησης.

Διαβάστε ακόμη