To Κρεμλίνo έχει προειδοποιήσει ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα αντιμετωπίσουν υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου εάν η Ουκρανία δεν συμφωνήσει να επεκτείνει την ισχύουσα συμφωνία διέλευσης φυσικού αερίου με τη Ρωσία. Η συμφωνία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και η Ουκρανία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να την ανανεώσει, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ρωσία έχει προτείνει εναλλακτικές διαδρομές για τη διέλευση φυσικού αερίου, όπως τον προγραμματισμένο τουρκικό κόμβο φυσικού αερίου, αλλά αυτές οι επιλογές ενδέχεται να μην είναι επαρκείς για την κάλυψη της ευρωπαϊκής ζήτησης. Εάν η Ουκρανία δεν επεκτείνει τη συμφωνία, η Ευρώπη θα πρέπει να βασιστεί σε άλλες πηγές φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές.

Οι περισσότεροι παραλήπτες ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο διακοπής των ροών αερίου στο τέλος του έτους. Η Gazprom, η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Ρωσίας, μπορεί επίσης να εξετάσει την παροχή φυσικού αερίου μέσω εναλλακτικών διαδρομών, αλλά η χωρητικότητα αυτών των διαδρομών είναι περιορισμένη.

Η ΕΕ και η Ουκρανία έχουν ζητήσει από το Αζερμπαϊτζάν να διευκολύνει τις συζητήσεις με τη Ρωσία σχετικά με τη συμφωνία διέλευσης φυσικού αερίου. Ωστόσο, το αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων παραμένει αβέβαιο και ο κίνδυνος διακοπής της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη παραμένει.

Διαβάστε ακόμη