Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη παραμένει επίμονα υψηλή, παρά τα γεμάτα αποθέματα φυσικού αερίου και τη μειούμενη ζήτηση. Ενώ τα τρέχοντα αποθέματα είναι επαρκή για έναν κανονικό ή πιο ζεστό χειμώνα, ο κίνδυνος απροσδόκητων διαταραχών, όπως ένα ξαφνικό κρύο ή διαταραχές στην προμήθεια από τη Ρωσία, διατηρεί τις τιμές σε υψηλά επίπεδα.

Η Ευρώπη έχει καταφέρει να αυξήσει τα αποθέματα φυσικού αερίου της, φτάνοντας στο στόχο πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Ωστόσο, αρκετοί παράγοντες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έλλειψη αερίου. Πρώτον, οι εισαγωγές LNG της Ευρώπης έχουν μειωθεί σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς αντιμετωπίζει αυξημένο ανταγωνισμό από τους ασιατικούς αγοραστές. Δεύτερον, η περιοχή είναι λιγότερο πιθανό να διαθέτει ένα πλωτό απόθεμα LNG αυτόν τον χειμώνα, καθώς το αρμπιτράζ μεταξύ των ασιατικών και ευρωπαϊκών τιμών ευνοεί προς το παρόν τις ροές προς την ανατολή.

Εάν ο χειμώνας είναι ήπιος και δεν υπάρχουν διαταραχές, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά έως τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, ένας κρύος χειμώνας ή ανανεωμένες διαταραχές στην προμήθεια από τη Ρωσία θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές προς τα πάνω.

Η Ευρώπη έχει μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου μέσω ενός συνδυασμού μείωσης της ζήτησης λόγω των τιμών και αυξημένης παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας. Ωστόσο, η κατανάλωση βρίσκεται ήδη σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καθιστώντας απίθανο να μειωθεί περαιτέρω.
Συμπερασματικά, ενώ η τρέχουσα κατάσταση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη φαίνεται σταθερή, ο κίνδυνος απροσδόκητων γεγονότων παραμένει υψηλός. Ένας συνδυασμός παραγόντων, όπως η μείωση των εισαγωγών LNG, οι πιθανές διαταραχές στην προμήθεια από τη Ρωσία και ένας πιο κρύος από το αναμενόμενο χειμώνας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε έλλειψη αερίου και υψηλότερες τιμές.

Διαβάστε ακόμη