Το μέλλον του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου αναμένεται να τεθεί επι τάπητος τον Σεπτέμβριο. Όπως φάνηκε η αβεβαιότητα που υπάρχει σε σχέση με τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής σε συνδυασμό με την πλημμυρίδα ρωσικού αερίου που εισέρχεται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω Τουρκίας επηρέασε αρνητικά το πρόσφατο market test που διενήργησε ο ΔΕΣΦΑ για τις υποδομές του που εντάσσονται στον Κάθετο Διάδρομο, ενώ ανάλογη ήταν η εικόνα και στις άλλες χώρες. Η εξέλιξη αυτή θέτει στο τραπέζι νέες εκτιμήσεις και χειρισμούς σε σχέση με τη πορεία του έργου. Οι επόμενες κινήσεις αναμένεται να συζητηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, μεταξύ εκπροσώπων των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Φυσικού Αερίου των χωρών που συμμετέχουν στο project οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες θα βρεθούν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Ο «Κάθετος Διάδρομος» θα επιτρέψει ώστε να μεταφέρεται το φυσικό αέριο από το Νότο στο Βορρά και αντίστροφα. Το σχήμα των χωρών που δήλωσαν «παρών» σε αυτό το έργο, σε πρώτη φάση, ήταν η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία. Τον περασμένο Ιανουάριο το σχήμα του «Κάθετου Διαδρόμου», διευρύνθηκε με την ένταξη της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Σλοβακίας. Να σημειωθεί ότι τη σημασία του project για τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων φυσικού αερίου και την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης ανέδειξε προχθές -μιλώντας σε συνέδριο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας- η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, συνδέοντάς το μάλιστα και με το FSRU της Αλεξανδρούπολης που τίθεται σε εμπορική λειτουργία την 1η Οκτωβρίου.
Όπως αναφέρουν αναλυτές το θέμα είναι να ανοίξει η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα «χαρτιά» της σε σχέση με τη διαχείριση του φυσικού αερίου, στο κάδρο των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και της παρατεταμένης αβεβαιότητας στην Ουκρανία. Στο επίκεντρο βρίσκεται και η περαιτέρω ισχυροποίηση της Τουρκίας στην αγορά φυσικού αερίου και τι αντίκτυπο αυτό έχει στην ευρύτερη περιοχή. Πρόσφατα, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, σε συνέντευξή του αναφέρθηκε στις δυνατότητες της Τουρκίας για εξαγωγή φυσικού αερίου σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία. Στο μεταξύ ήδη τους τελευταίους μήνες παρατηρείται και στην ελληνική αγορά μια «προτίμηση» προς το ρωσικό αέριο, εξαιτίας του γεγονότος πως είναι πιο φθηνό, κάτι που έχει αποτυπωθεί και στη μείωση των φορτίων LNG που φτάνουν στη Ρεβυθούσα τους τελευταίους μήνες, όπως έχει γράψει το energygame.gr. Να σημειωθεί πως τρία φορτία LNG αναμένεται να φτάσουν τον Σεπτέμβριο στη Ρεβυθούσα, σύμφωνα με το τελικό πρόγραμμα εκφορτώσεων του ΔΕΣΦΑ. Πρόκειται για δύο φορτία της Metlen 149.188 και 2.954 κυβικών μέτρων, τα οποία θα αφιχθούν την 1η και 17η Σεπτεμβρίου αντίστοιχα. Αγοραστής του τρίτου φορτίου 2.954 κυβικών μέτρων, το οποίο θα αφιχθεί στις 23 Σεπτεμβρίου, είναι η βουλγαρική ΜΕΤ Energy EAD.
Την ίδια ώρα, και αυτό το καλοκαίρι αποδεικνύεται ο κρίσιμος ρόλος του φυσικού αερίου για τη σταθεροποίηση του ηλεκτρικού συστήματος. Οι αρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε επιφυλακή και για τις επόμενες ημέρες και για όσο επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες. Αυτή η συνθήκη εκτιμάται ότι θα αλλάξει τον Σεπτέμβριο, με την πτώση των θερμοκρασιών. Αξίζει να σημειωθεί πως η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της χώρας κυμαίνεται το τελευταίο διάστημα μεταξύ 35-43%.
Διαβάστε ακόμη