Η δραστηριότητα σύναψης συμφωνιών στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 57% πέρυσι, καθώς οι ενεργειακές εταιρείες αύξησαν τις δαπάνες ανάπτυξης, λόγω των υψηλότερων ταμειακών ροών από τα κέρδη των προηγούμενων ετών, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, αναφέρει το Reuters.

Οι κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες δαπάνησαν 49,2 δισ. δολάρια για συγχωνεύσεις και εξαγορές το 2023, από 31,4 δισ. δολάρια το 2022, σύμφωνα με την έκθεση της Ernst & Young. Η αύξηση οφείλεται κυρίως σε συμφωνίες μεγατόνων μεταξύ ολοκληρωμένων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών αναμένεται να συνεχιστεί φέτος και μέχρι το 2025, με κινητήρια δύναμη περισσότερες συμφωνίες μεγατόνων, σύμφωνα με την EY.

Τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την αξιοποίηση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αυξήθηκαν επίσης πέρυσι, με τις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης να αυξάνονται κατά 28% σε 93,1 δισ. δολάρια.

Το άλμα στις δαπάνες για την πραγματοποίηση συμφωνιών και την επέκταση των αποθεμάτων σηματοδοτεί μια αλλαγή στρατηγικής μετά από μια πολυετή εστίαση στις αποδόσεις των μετόχων έναντι της ανάπτυξης, την οποία είχαν χρησιμοποιήσει πολλές εταιρείες σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν πίσω τους επενδυτές που είχαν εγκαταλείψει τον τομέα.

Πέρυσι, οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου μείωσαν κατά το ήμισυ τις δαπάνες για μερίσματα και εξαγορές μετοχών σε 28,9 δισεκατομμύρια δολάρια από 57,7 δισεκατομμύρια δολάρια ρεκόρ το 2022.

Η ενοποίηση σε ολόκληρο τον κλάδο έδωσε ώθηση στη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών, αυξάνοντας τις συνολικές δαπάνες των εταιρειών σε 142,3 δισ. δολάρια, 36% υψηλότερα από ό,τι το 2022.

Η Chevron ήταν ο κορυφαίος αγοραστής ακινήτων το 2023 με συνολικό κόστος απόκτησης ακινήτων 10,6 δισ. δολάρια, κυρίως λόγω της συμφωνίας ύψους 6,3 δισ. δολαρίων για την αγορά της εταιρείας έρευνας και παραγωγής πετρελαίου PDC Energy με έδρα το Ντένβερ, αναφέρει η έκθεση.

Η Exxon Mobil ολοκλήρωσε την εξαγορά της Pioneer Natural Resources ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Μάιο του τρέχοντος έτους. Τον Οκτώβριο, η Chevron ανακοίνωσε συμφωνία για την εξαγορά της πετρελαιοπαραγωγού Hess έναντι 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η συμφωνία, ωστόσο, καθυστερεί τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2025 λόγω νομικής διαμάχης.

Διαβάστε ακόμη