Την έναρξη της αξιοποίησης του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Κασσιόπεια» στη Ιταλία ανακοίνωσε η Energean. Το εν λόγω περιουσιακό στοιχείο βρίσκεται στο «πακέτο» των assets που τελεί υπό μεταβίβαση από την εταιρεία στο αμερικανικό επενδυτικό fund Carlyle (το χαρτοφυλάκιο της Energean σε Ιταλία, Αίγυπτο και Κροατία) έναντι τιμήματος που μπορεί να φτάσει έως και το 1 δισ. δολ., στη βάση της συμφωνίας των δυο ομίλων που γνωστοποιήθηκε προ διμήνου.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω κοίτασμα βρίσκεται στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σικελίας και λειτουργός (operator) είναι η ιταλική Eni που κατέχει ποσοστό 60% στην σχετική παραχώρηση, με την Energean (και πολύ σύντομα την Carlyle με την ολοκλήρωση της συναλλαγής) να διατηρεί το υπόλοιπο 40%.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η αρχική δοκιμαστική παραγωγή (initial test production) προέρχεται από ένα από τα τέσσερα υποθαλάσσια «πηγάδια». Τα υπόλοιπα τρία μαζί με τις συνδεδεμένες υποδομές αναμένεται να ενεργοποιηθούν, να δοκιμαστούν και να τεθούν σε λειτουργία κατά τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρίας-λειτουργού του κοιτάσματος (Eni), η «Κασσιόπεια» περιέχει αποθέματα φυσικού αερίου της τάξης των 10 δις. κυβικών μέτρων, με την ετήσια παραγωγή να αναμένεται να κορυφώνεται στο 1,5 δις. κυβικά μέτρα.

Όπως σχολίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας, «Η εξέλιξη, αν και δεν αποτελεί μέρος της μελλοντικής ιστορίας ανάπτυξης της Energean, καταδεικνύει την θετική εμπλοκή της εταιρείας σε ακόμη μια επιτυχημένη ανάπτυξη κοιτάσματος φυσικού αερίου. Η Energean ήταν ανέκαθεν προσηλωμένη στην ανάπτυξη στρατηγικά σημαντικών πόρων που στηρίζουν όχι μόνο την ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και την ευρύτερη κοινωνικο-οικονομική σταθερότητα».

Υπενθυμίζεται ότι η ανάπτυξη της «Κασσιόπειας» διευκολύνθηκε από τη πρόσφατη (Μάρτιος 2024) απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου της Ρώμης που αποδέχθηκε το αίτημα της Energean και άλλων εταιριών που δραστηριοποιούνται στον χώρο των υδρογονανθράκων στην ιταλική αγορά, ακυρώνοντας το λεγόμενο σχέδιο «PITESAI». Σχέδιο που είχε επιβάλει σημαντικούς περιορισμούς τόσο στην έκταση των περιοχών για γεωτρητική δραστηριότητα, όσο και στην ανάπτυξη υδρογονανθράκων σε υφιστάμενες άδειες. Το χαρτοφυλάκιο της Energean στην Ιταλία δεν αφορά μόνο την «Κασσιόπεια», αλλά και θαλάσσιο οικόπεδο στην Αδριατική. Να σημειωθεί εδώ ότι η κοινοπραξία Energean και Helleniq Energy (με την πρώτη να είναι Λειτουργός με ποσοστό 75%) έχουν την ευθύνη για έρευνα στο Block 2 στο βορειοδυτικό Ιόνιο, όπου υπάρχουν εκτιμήσεις από ειδικούς για «γεωλογικές αναλογίες» με τη γειτονική ιταλική υφαλοκρηπίδα. Τα δεδομένα από τις τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες που διενεργήθηκαν στο τέλος του 2022 στέλνουν ενθαρρυντικά μηνύματα για το εν λόγω οικόπεδο και για τον λόγο αυτό η κοινοπραξία ζήτησε -και έλαβε- από την ΕΔΕΥΕΠ παράταση της άδειας παραχώρησης έως τις 14 Μαρτίου 2025.

Διαβάστε ακόμη