Σε σίριαλ με αδιευκρίνιστο τέλος εξελίσσεται η υπόθεση του Τερματικού LNG στο Βασιλικό της Κύπρου, καθώς τη στιγμή που η κυβέρνηση στη Λευκωσία αναζητά λύσεις για την ολοκλήρωση των χερσαίων έργων υποδομής προβλήτα), οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυπριακής ΕΤΥΦΑ και των Κινέζων της CPP για την αποδέσμευση της πλωτής μονάδας φυσικού αερίου «Προμηθέας» βρίσκονται κατά τα φαινόμενα σε μια κρίσιμη -και δύσκολη- καμπή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», οι αρχικές εκτιμήσεις ότι η CPP ζητούσε από την ΕΤΥΦΑ περί τα 30-35 εκατ. ευρώ για να αποδεσμεύσει τον «Προμηθέα» (που βρίσκεται σε κινεζικό λιμάνι) δεν φαίνεται να ισχύουν, με την κινεζική πλευρά να έχει ανεβάσει τον πήχη των αξιώσεών της. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η CPP φέρεται να αξιώνει -μεταξύ άλλων- να διακοπεί η διαδικασία της διαιτησίας ενώπιον του διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου του Λονδίνου και να διεκδικεί τη μη ρευστοποίηση από την ΕΤΥΦΑ των εγγυητικών πιστής εκτέλεσης του έργου, ύψους 70 εκατ. ευρώ.

Ο «Φιλελεύθερος» υποστηρίζει ότι ενδεχόμενη διακοπή της διαιτησίας θα σήμαινε αφενός ότι εγείρεται ι ο κίνδυνος να κληθεί η ΕΤΥΦΑ να καταβάλει περίπου 200 εκατ. ευρώ, όπως απαιτεί η CPP, αφετέρου ότι θα στερηθεί η κυπριακή εταιρεία το δικαίωμα να διεκδικήσει σημαντικά ποσά για την καθυστέρηση που υπήρξε από πλευράς εργολάβου στην παράδοση του έργου, αλλά και για την καταγγελία της σύμβασης από κυπριακής πλευράς και την ομηρία του «Προμηθέα» που συνιστά πρόκληση κόστους και απώλεια εσόδων για την Κύπρο και προϊδεάζει για σκληρή νομική μάχη. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΤΥΦΑ φαίνεται να έχει αποδεχτεί ότι η επίλυση της εκκρεμότητας θα πάρει χρόνο, γι’ αυτό και προωθεί διαδικασίες για προκήρυξη προσφορών, ώστε να επιλεγεί νέος εργολάβος για να ολοκληρώσει την προβλήτα και τις χερσαίες υποδομές στο Βασιλικό, παρόλο που χωρίς τον Προμηθέα είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθεί το Τερματικό.

Διαβάστε ακόμη