Οι εκτεταμένες ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία το καλοκαίρι ανάγκασαν του Ευρωπαίους εμπόρους φυσικού αερίου να αναζητήσουν νέες «αποθήκες ενέργειας». Η Ουκρανία διαθέτει τις μεγαλύτερες υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ωστόσο, μετά από ρωσική επίθεση την άνοιξη που στόχευε την ενεργειακή υποδομή της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων άντλησης για την αποθήκευση αερίου, οι ευρωπαϊκοί όγκοι τον Ιούνιο και τον Ιούλιο μειώθηκαν στο ένα δέκατο των ποσοτήτων που είχαν αποθηκευτεί την ίδια περίοδο πέρυσι, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ΕΕ μπορούν να αποθηκεύσουν έως και 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου, έναντι της ετήσιας ζήτησης του μπλοκ που ανέρχεται σε 350-500 bcm. Η Ουκρανία προσέφερε περίπου 10 bcm επιπλέον αποθηκευτικής ικανότητας πέρυσι, και οι ευρωπαϊκές οντότητες αποθήκευσαν περισσότερα από 2 bcm ενόψει του χειμώνα, καθώς η χώρα προσέφερε κίνητρα, όπως φθηνότερα τιμολόγια αποθήκευσης. Ωστόσο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο αντίστοιχα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες έστειλαν 15,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) και 51,9 mcm στην ουκρανική αποθήκευση, σε σύγκριση με 102,7 mcm και 586,6 mcm κατά τους αντίστοιχους μήνες πέρυσι, σύμφωνα με τα δεδομένα του πρακτορείου αναφορών τιμών Argus.

Οκτάμηνο υψηλό του TTF

Παρά το γεγονός ότι οι δεξαμενές φυσικού αερίου βρίσκονται βαθιά υπόγεια, οι ζημιές στις υπέργειες εγκαταστάσεις είναι αυτές που δημιουργούν ανησυχία στους Ευρωπαίους. Η ΕΕ είχε πέρυσι συνομιλίες με τράπεζες σχετικά με την παροχή ασφαλιστικής κάλυψης για τους κινδύνους, αλλά οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν. Ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε ότι οι αυξημένες επιθέσεις έχουν δυσκολέψει αυτές τις σκέψεις. Η Ουκρανία θα μπορούσε να κερδίσει περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ από τους Ευρωπαίους εμπόρους που αποθηκεύουν φυσικό αέριο, αλλά η εγγύηση αντεγγύησης θα έπρεπε να φτάσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, δήλωσε ο αξιωματούχος. «Αν θέλετε να υποστηρίξετε την Ουκρανία, απλά δώστε τους 1 δισεκατομμύριο ευρώ».

Η τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου της Ευρώπης, το TTF, έφτασε σε οκτάμηνο υψηλό την περασμένη εβδομάδα, λόγω ανησυχιών για ενδεχόμενες διακοπές στις ροές διαμετακόμισης από τη Ρωσία μέσω Ουκρανίας. Η αύξηση της τιμής του αερίου οδήγησε σε βελτιωμένα περιθώρια κέρδους για τους παραγωγούς ενέργειας με καύση άνθρακα, αυξάνοντας τη ζήτηση, ανέφεραν οι αναλυτές την Παρασκευή. Μια πρόωρη διακοπή των αποστολών διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, λόγω της εισβολής ουκρανικών στρατευμάτων στη νοτιοδυτική Ρωσία την περασμένη εβδομάδα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου τον χειμώνα κατά 17% από τα τρέχοντα επίπεδα, περίπου στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), ανέφερε αναλυτής της Energy Aspects την Παρασκευή.

Στο μεταξύ, η Ουκρανία και η Ρωσία αντάλλαξαν κατηγορίες μετά από πυρκαγιά στον γιγαντιαίο πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία την Κυριακή, αλλά ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι δεν υπήρξε «καμία αναφορά για επιπτώσεις στην πυρηνική ασφάλεια», όπως ανέφερε το BBC σήμερα.

Διαβάστε ακόμη